Kultúra

Máté Gábor: Az ember elgondolkozik, hogy egyáltalán ebben az országban csináljon-e bármit

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Egy ilyen botrány után az ember elgondolkozik azon, hogy egyáltalán ebben az országban csináljon-e bármit

– fogalmazott Máté Gábor Fiala János Keljfeljancsi című műsorában a Vilmányi Benett által visszautasított Junior Prima-díj körüli eset kapcsán.

Kapcsolódó

Szerinte Vilmányi Benettnek nem volt igaza: szerinte megtehette volna, hogy elmond egy kemény beszédet, de nem így döntött. Beszélt arról is, hogy feldühítette Vilmányi döntése, épp azért, mert pontosan tudja, milyen hosszú azon fiatal színészek sora, akiknek nagyon jól jött volna egy ilyen elismerés vagy a vele járó pénzjutalom. Tudomása szerint nem is pont az a kérés hangzott el Benett felé, ami a sajtóban körbement.

A színész-színiigazgató Kele Jánossal közösen vendégeskedett Fialánál, minthogy Kele János kemény hangvételű posztok sorában nyilvánult meg az ügyről, Máté pedig ott ült a díjról döntő zsűriben. Máté szerint eleve őrület, hogy itthon a politika mennyire összemosódott a művészettel

Ez a téboly, amiben ebben az országban élünk, ez azt feltételezi, minthogyha minden színművész, (…) aki a Petőfi-sorozatban játszik, az NER-lovag, és feltétlen híve ennek a kurzusnak, és mindazok, akik nem kerültek bele a Petőfi-sorozatba, azok pedig pont az ellenkezője. Ez biztosan nem így van. Én nem kérdezem a színészeimet, hogy te egyébként hova szavaztál melyik évben

– fogalmazott hozzátéve, hogy a Junior Primán egyébként sem az a helyzet, hogy tehetségtelen, de politikai jól helyezkedő színészek vannak versenyben valóban tehetségesekkel: szerinte az idén jelölt hatvan-valahány színész mindegyike kimondottan tehetséges. Ő annak idején épp azért is vállalta el, hogy zsűritag legyen, mert akik korukból kifolyólag – Junior Primát ugyanis harminc év alatt lehet kapni – mostanában jelölhető fiatal színészek, azoknak a munkásságát, tehetségét ő elég jól ismeri, és tudja azt is, hogy sokan közülük az állami díjaknál már rég nem rúgnak labdába.

A teljes interjút itt lehet megnézni.

Vilmányi Benett döntésére a Junior Prima díjazottjai nyílt levélben reagáltak, szerintük a színész

a döntésével nem a jelen valódi cenzorainak vagy a rendszernek intett be, hanem azoknak a színészeknek, akik leadták rá a voksukat, azoknak a zsűritagoknak, akik lobbiztak érte és azoknak a fiatal alkotóknak, akik szintén megkaphatták volna ezt a díjat és boldogan átvették volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik