Kultúra

Amerikában még a szeletelt kenyeret is betiltották egy időre

Archive Photos / Getty Images
Archive Photos / Getty Images
A korlátozás mindössze hét héten át tartott, de háziasszonyok milliói lettek tőle feszültek.

Az Egyesült Államok története során az ország vezetői számos dologról gondolták úgy, hogy be kell tiltani, így az emberek hosszú időn át (1920-1933) nem fogyaszthattak alkoholt, a boltok polcairól évtizedek óta hiányoznak Kinder-tojások – hiszen egy harmincas évekbeli törvény tiltja, hogy ehető dologban ehetetlen tartalom legyen –, sőt, a kétezres évek végén az 1985 előtt kiadott gyerekkönyveket is el kellett tüntetni a könyvtárak polcairól, mivel a lapjaikról ólom kerülhetett a kisgyerekek szervezetébe.

Mindezeknek első hallásra is van értelme – ellentétben például

a szeletelt kenyér rövid időre való betiltásával, amit az állam nyolcvan évvel ezelőtt a háború jelentette megszorításokkal indokolt.

Az amerikaiak 1942 májusában, mindössze fél évvel az ország a második világháborúba való csatlakozása után találkoztak az első, a figyelmet a takarékoskodásra irányító füzetekkel, néhány hónapon belül pedig egyre több, a mindennapjaik szerves részét képező dologról kellett lemondaniuk, a háziasszonyok azonban nem voltak elveszettek:

a kristálycukor és a vaj eltűnése után felfőzött mazsolát használtak a szüteményekhez,

a nylonharisnyákat – anyagukat a katonák egyenruháihoz használták fel – helyett leginkább az alapozóra hasonlító krémet rejtő úgynevezett folyékony harisnyát használtak, sokan pedig

egy szemceruzával húzott vonallal tették még hihetőbbé az összképet.

Bettmann / Getty Images Tizenöt perc alatt felkerült a folyékony harisnya – mindössze egy dollárért, de a vállalkozó kedvűek akár otthon is megpróbálkozhattak a folyamattal.

A feszültség a hasonló kényszermegoldások ellenére persze hónapról hónapra nőtt, sőt, egyre inkább tapinthatóvá vált, így mikor az ország háborús élelmiszeriparát irányító mezőgazdasági miniszter, Claude R. Wickard 1943. január 18-án bejelentette, hogy

az üzletekből száműzik a szeletelt kenyeret, pillanatokon belül elszabadult a pokol

– írja az Atlas Obscura.

A lapokban sorra jelentek meg a felháborodott olvasók levelei, illetve a riporterek panaszai, akik főleg a reggeli hosszának elnyúlásáról, illetve a kézzel szelt kenyér különböző szeletvastagságáról tették közzé a gondolataikat.

De hogyan lett ilyen népszerű?

A szeletelt kenyér története alig másfél évtizedes múltra tekintett vissza, hiszen Otto Frederick Rohwedder ugyan már 1912-ben megépítette az első szeletelő prototípusát, az végül sosem került sorozatgyártásba.

Az úttörő lépést végül a Missouri állambeli Chillicothe Baking Company tett meg, ami 1928. július 7-én indította el a gépét, rövidesen pedig mindenki egyetértett abban, hogy az a csomagolás megszületése után a pékek világának legfontosabb újítása.

Az áttörést végül a Continental Baking Company hozta el, ami 1930-ban kezdte el árusítani a szimplán csak Csodakenyérként (Wonder Bread) emlegetett termékét, amit egy határokat nem ismerő reklámkampánnyal az évtized közepére minden egyes amerikai otthonba eljuttatott.

R. Krubner / ClassicStock / Getty Images Vásárló a Wonder Bread elnevezésű termékek mellett 1970-ben.

 

A Time február elseji kiadása szerint a háziasszonyok számára a változás majdnem annyira súlyos megszorítást jelentett, mint az üzemanyag-jegyek kiosztása – amire nem a benzin, hanem az autógumikhoz szükséges gumi hiánya miatt volt szükség –, hiszen a nőknek a nagyszüleik öreg, fogazott kését kellett előhalászni a fiókból,

aztán jött a szomorúság, a káromkodás, meg a ferde szeletek, amiket még a kenyérpirító sem vett be, és megkezdődött az őrült rohanás a sarki pékség zsemléjéért.

A cikk szerint a legtöbb háziasszony végül persze csak mogorván szeletelt tovább, majd megjegyezték:

ez a háború már tényleg kezd elég szörnyű lenni.

Library of Congress / Wikimedia Commons A Wonder Bread reklámja 1939-ben, egy színes bőrűek számára nyitva álló, a szegregációt csak tovább erősítő biliárdterem ablakán

A New York Times szerkesztőségébe néhány nappal korábban egy connecticuti háziasszonytól befutó, január 26-án közölt levél ennél is panaszosabb volt:

A férjem és a négy gyerekünk reggeli előtt, közben és azután is mindig rohan, így az előre felszeletelt kenyér nélkül nekem kell felvágnom a fejenként két szeletet – az összesen tíz. Az ebédjükhöz kézzel további húszat kell vágnom, hogy mindenkinek jusson két szendvics. Mindezek után megcsinálom a saját pirítósom is. […] Szeretném, ha tudná, milyen fontos a szeletelt kenyér a háztartás moráljához és józanságához.

A helyzet elmérgesedését persze a különböző városvezetők is érzékelték: a New York élén álló Fiorello LaGuardia – nevét ma a város egyik repülőtere viseli – már január 24-én arról beszélt, hogy a saját szeletelőgéppel rendelkező pékségen nyugodtan használhatnák azt tovább, a pékek közt ez azonban komoly feszültséget keltett, hiszen így a gépet használók egy pillanat alatt óriási üzleti előnybe kerültek volna a kevésbé tehetős társaikkal szemben.

Archive Photos / Getty Images Wonder Breadet vásárló nő valahol az Egyesült Államokban, a háború első éveiben.

A New York-i pékek szervezetének egyik vezetőjeként széles körben ismert Emil Fink a tiltás mellett foglalt állást, később azonban mégis ezerdolláros bírságot kapott (ez ma több mint 18 ezer dollárt, azaz közel nyolcmillió forintot jelent), mivel megszegte azt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jimmy Fink (@jimmyfink) által megosztott bejegyzés

Alig néhány hét után a kormány számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a korlátozás fenntarthatatlan, hiszen hiába kellett vastagabb zsírpapír a csomagoláshoz, és hiába használnak fel sok tonnányi acélt ahhoz, hogy szeletelő gépeket gyártsanak belőlük, a dühös háziasszonyok és férjek, illetve a pékek haragja mégsem ér ennyit.

Wickard március 8-án, hét héttel a megszorítás bevezetése után eltörölte azt, majd kijelentette:

a megtakarítás kisebb volt a vártnál, sőt, az is kiderült, hogy mégis van elegendő zsírpapír az országban.

Corry / Archive Photos / Getty Images Szeletelt kenyér egy háziasszony kezében, néhány évvel a második világháború lezárása után

A híreket az Associated Press hírügynökség egy fokkal finomabb hangnemben jelentette be:

Azok a háziasszonyok, akik közel két hónapig kockáztatták a hüvelykujjukat és a vérmérsékletüket azzal, hogy otthon szeleteltek, holnaptól a legtöbb helyen újra találnak majd előre szeletelt kenyeret az üzletek polcain.

A pofonegyszerű pékáru egy pillanat alatt újra mindennapossá vált, az emberek pedig gyorsan megfeledkeztek a nehéz hetekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik