Kultúra

Roger Waters: Ha Putyinék egész Európát le akarják rohanni, akkor baszódjanak meg

Tim Mosenfelder / Getty Images
Tim Mosenfelder / Getty Images
A Pink Floyd-alapító nyílt levelet küldött az orosz elnöknek.

Az öt év szünet után, 2023 áprilisában Budapestre érkező, legutóbbi koncertjén a magyar miniszterelnököt szimplán csak lefasisztázó Roger Waters nyílt levelet küldött Vlagyimir Putyinnak, amivel a háború lezárására, illetve a békekötésre kérte az orosz elnököt.

A rajongói kérésére küldött hosszú üzenetben a zenész előbb arról írt, hogy korábban Zelenszkij feleségének két nyílt levelet is küldött, ideje volt azonban Putyinhoz fordulnia, majd a lényegre tért:

Szeretné, ha véget érne a háború? Ha azt válaszolná, hogy Igen, szeretném, akkor máris sokkal egyszerűbb lenne minden. Ha kiállna, és azt mondaná: Az Orosz Föderációnak nincs további területszerzései vágya a Krím, Donyeck és Lubanszk orosz ajkú lakosságának biztonságán túl, már az is segítene. Azért mondom ezt, mert ismerek pár olyan embert, akik azt gondolják, hogy Lengyelország és a balti államok után egész Európát le akarják rohanni. Ha ez így van, akkor baszódjanak meg, és akár abba is hagyhatnánk ezt a kétségbeejtően veszélyes atomjátszmát, amit az Atlanti-óceán két partján csinálnak, és mindent bele! Ja, csak robbantsuk darabokra egymást, meg az egész világot. A gond az, hogy nekem vannak gyerekeim és unokáim, épp úgy, ahogy a világon a legtöbb embernek – és közülünk senki nem örülne ennek.

A zenész hozzátette:

Ha jól olvastam a korábbi beszédeit, akkor Ön semlegességről szeretne tárgyalni az önálló szomszédos Ukrajnával? Igaz ez? Tegyük fel, hogy egy ilyen békéről valóban lehet tárgyalni, de akkor tartalmaznia kellene egy olyan megállapodást is, amiben kijelentik: többé egyikük sem támad meg senkit. Tudom, hogy az USA és a NATO néhány hordó olajért egy pillanat alatt megtámad bárkit, de ez nem jelenti azt, hogy Önöknek is így kellene tennie. Az Ukrajna elleni inváziója teljesen meglepett, az agresszió förtelmes háborúja volt, akár provokálták, akár nem.

Az üzenet teljes hosszában itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik