Kultúra

A Gyűrűk Ura-sorozat uralja majd a szeptembert, pedig lesz több visszatérő közönségkedvenc is

Matt Grace / PrimeVideo
Matt Grace / PrimeVideo
A régóta várt Gyűrűk Ura-sorozattal kezdődik ugyan a szeptember, de korántsem ér véget: új évaddal jön A szolgálólány meséje és a Cobra Kai, elbúcsúzik a Dinasztiák és a Diane védelmében, és indul egy rakás új sorozat is.

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi nemcsak a hónap, hanem az év egyik legjobban várt sorozata is, biztos rengeteg szó esik majd a Sárkányok házával vívott külön csatájukról is, úgyhogy nyilván az Amazon Prime Videóé lesz a hónap legnagyobb durranása. Pedig igyekeznek a többiek is: az HBO Maxnál érkezik A szolgálólány meséje folytatása, a Disney+ végre kihozza az Andort, míg a Netflixnél nagy közönsége van a Cobra Kainak ugyan, ám mintha ebben a hónapban az újdonságok között nem lenne igazán nagy favorit, de aztán ki tudja. Akinek esetleg a nyaralás miatt kimaradt, az még átnézheti az augusztusi sorozatajánlónkat is.

Kapcsolódó
Augusztusban kiderül, hogyan emelkedett fel a sárkányok véréből származó uralkodócsalád
A hónap egyértelműen a fantasy-kalandfilm rajongókat célozza meg, hiszen a Sárkányok háza mellett sokan várják a Sandman sorozat premierjét is, a Kulcs a zárját pedig az utolsó évadával jelentkezik. Búcsúzik a See is, miközben újabb bőrt húz le a Disney+ a Star Warsról és a Marvel-univerzumról.

Mindenki hazudik, HBO Max

Szeptember 1.

Ez a spanyol feketekomédia-sorozat egy csendes tengerparti kisvárosban játszódik, amely teljesen felbolydul, miután kiszivárog egy szexvideó a gimnázium tanárnője és egyik diákja együttlétéről. Miután pedig egy haláleset is történik a városban, végképp elszabadul a pokol.

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi, Amazon Prime Video

Szeptember 2.

Az év egyik legjobban várt premierje sokak számára ez lesz: évek óta tudjuk, hogy az Amazon Prime alámerül a Tolkien-univerzumba, hogy A Gyűrűk Ura cselekményét több ezer évvel megelőző másodkor eseményeit mutassa be sorozatként. A sorozatról már tudjuk, hogy lélegzetelállítóan néz ki, az összes többi kiderül szeptember másodikán.

Az ördög Ohióban, Netflix

Szeptember 2.

A Daria Polatin azonos című könyve alapján készült sorozat egy kórházi pszichiáter, Dr. Suzanne Mathis (Emily Deschanel) történetét követi, aki menedéket nyújt egy titokzatos tinédzser szektaszökevénynek, Mae-nek (Madeline Arthur). Ám semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, mivel Mae érkezése azzal fenyeget, hogy szétszakítja Dr. Mathis családját.

Rick & Morty 6, HBO Max

Szeptember 5.

A felnőtt rajzfilmsorozat hatodik évada a beharangozók szerint teljesen megtippelhetetlen, milyen irányba viszi tovább az amúgy is formabontó sorozatot: minden lehet, ahogyan annak az ellenkezője is. Már csak azért is, mert az előző évad még egy lapáttal rátett az őrületre, és utóbbiban nem lesz hiány most sem.

Pistol, Disney+

Szeptember 7.

Danny Boyle Sex Pistols-sorozatáról már jelent meg kritikánk, akkor még magyar oldalakon nem volt látható, most viszont magyarul is nézheti, aki győzte kivárni a hazai premiert.

Egy dzsigoló naplója, Netflix

Szeptember 7.

Az escortként dolgozó Emanuel élete nagyot változik, miután egyik kliense megbízza, csábítsa el a lányát, hogy növelje annak önbizalmát. A művelet persze túl jól sikerül, Emanuel beleszeret Juliába, és ezzel mindent, de mindent tönkretesz ebben a spanyol nyelvű amerikai sorozatban.

Mike, Disney+

Szeptember 8.

Steven Rogers (többek között az Én, Tonya is az ő műve) életrajzi sorozata Mike Tysonról, melyben Trevante Rhodes alakítja a legendás ökölvívót. A Hulu sorozatát a múlt héten már bemutatták Amerikában, de csak közepesre értékelte a kritikák többsége. Maga Tyson egyébként nem vett részt a munkában, sőt, ellenezte az egész projektet.

Esküvői szezon, Disney+

Szeptember 8.

A vígjátéki és thriller elemeket egyaránt tartalmazó brit sorozat cselekménye egy esküvőn kezdődik, ahol Stefan és Katie egymásba szeretnek, és egy másik esküvőn folytatódik: Katie-én, aki már jegyben járt mással, amikor megismerkedett Stefannal. Ezen az esküvőn azonban Katie új férjét meggyilkolják, a gyilkossággal pedig mindkét fél a másikat gyanúsítja, miközben együtt menekülnek a törvény elől.

Kelepcébe csalva, Netflix

Szeptember 8.

A hét éve indult izlandi krimisorozat új évadára átkeresztelték a sorozatot Trappedről Entrappedre, annyira, hogy ez már egy új sorozat, de ugyanúgy Baltasar Kormákur készíti, a főhősei pedig Andri és Hinrika maradnak, akik két évvel az előző évadban látottak után egy szektatag meggyilkolásának ügyében nyomoznak, amely egy földvitához és egy nő 2013-as eltűnéséhez kapcsolódik. Eközben belekeverednek egy konfliktusba a távoli hegyvidéken, ahol két rivális banda harcol egy földterületért, de nagyon különböző okokból.

Diane védelmében 6, HBO Max

Szeptember 9.

A férjem védelmében spin-off sorozata a végéhez érkezett: ez lesz a Diane védelmében hatodik évada, mellyel Diane Lockhart (Christine Baranski) elbúcsúzik a nézőktől. Az ügyvéd élete szokás szerint újra romokban, és az ügyvédi irodában is polgárháborús állapotok uralkodnak. Innen szép nyerni!

Cobra Kai 5, Netflix

Szeptember 9.

Az ötödik évadban egy újabb, A Karate Kölyök II-höz hasonló autós kiruccanást fogunk látni, csakhogy Daniel és Mr. Miyagi helyett Johnnyval és Robbyval. Apa és fia Mexikóba indulnak, hogy megkeressék Miguelt, miközben ő az apját keresi. A sorozat producerei addig is megnyugtatnak mindenkit, hogy rengeteg őrültség és rengeteg karate lesz a sorozatban.

Narkószentek, Netflix

Szeptember 9.

Az elmaradhatatlan koreai sorozat ebben a hónapban egy komoly thriller lesz, és lehet, hogy annak is érdemes tennie vele egy próbát, aki amúgy nem a koreai sorozatokkal kel és fekszik: egy bebörtönzött üzletember történetét meséli el, aki kénytelen együttműködni a dél-koreai hírszerzéssel, hogy elkapjanak egy drogbárót, aki Suriname-ban garázdálkodik. Az alkotó Yoon Jong-bin, akinek a nevéhez fűződnek a The Spy Gone North és a Nameless Gangster című elismert filmek is.

Bűn örvénye 6, Direct One

Szeptember 12.

Bár nem friss, de mivel az elmúlt évtized egyik legnagyszerűbb sorozatát itthon eddig sehol nem lehetett látni, nagy dolog, hogy a Direct One leadja a francia Engrenages (angolul Spiral) sorozat eddigi évadait. A hatodikról írott kritikánk itt olvasható.

Az eltűnt feleség, Netflix

Szeptember 14.

A megtörtént eseményt feldolgozó norvég krimisorozatban egy milliárdos felesége eltűnik, és a rendőrség a férjét gyanúsítja gyilkossággal, miközben a fokozott médiaérdeklődéssel is meg kell küzdeniük.

A szolgálólány meséje 5, HBO Max

Szeptember 15.

A sorozat már messze jár az eredeti Margaret Atwood-regény cselekményétől, de ez nem zavarja a még mindig kitartó nézők millióit, hiszen a sorozat folyamatosan sikeres tud maradni. A történet pedig továbbra is izgalmas, hiszen az előző évad végén June és társai megölték Frend Waterfordot, Gileád pedig természetesen bosszút akar állni érte. Ebben az évadban nem láthatják már a nézők Emilyt, miután Alexis Bledel távozott a sorozatból.

Szívtipró gimi, Netflix

Szeptember 15.

Igen, már a Szívtipró gimi sem szent: rebootot kap a kilencvenes évek nálunk is közkedvelt ausztrál tinisorozata, melyben a Hartley gimi az egyetlen állandó szereplő, minden más rengeteget változott az elmúlt évtizedekben, az új részek a 2020-as évek problémáit helyezik majd a fókuszba.

Út közben, HBO Max

Szeptember 16.

Az HBO ázsiai részlegétől több korábbi sorozat is felkerül a hónapban az HBO Maxra, köztük ez a fülöp-szigeteki akció-thriller is, mely igaz történet alapján készült. Felfedi azokat a titkos csoportokat, amelyek bebörtönzött rabokat alkalmaznak politikai bérgyilkosságokra a hatalmon lévők ellen.

A bátrak, Netflix

Szeptember 16.

Ez a természetfeletti dráma a modern Dél-Afrika és az afrikai istenek természetfeletti világának párhuzamos helyszínein bontakozik ki. Ntsiki Gasa (Sthandile Nkosi) egy emberként reinkarnálódott misztikus lény, aki elindul, hogy megbosszulja nővére halálát. Ayanda Mbatha (Nomalanga Nkosi) személyében azonban hatalmas és elszánt ellenséggel találja magát szemben, aki a szintén szívtelen földrabló ingatlanfejlesztő könyörtelen felesége.

Andor, Disney+

Szeptember 21.

Ez a sorozat már szerepelt az augusztusi ajánlónkban is, de az utolsó pillanatban eltolták három héttel: „Újabb bőr kerül le a Star Wars-univerzumról, ezúttal a Zsivány egyesben látott Cassian Andor (Diego Luna) kerül a középpontba. A sorozat bemutatja, hogyan indult el Cassian azon az úton, amelynek végén a lázadók hősévé vált.”

Instant dohány 2, Netflix

Szeptember 22.

Tavaly áprilisban indult sorozat az azonos című svéd filmtrilógia (Snabba Cash) után tíz évvel, melyben három új szereplő folytatja a könnyű pénz utáni hajszát Stockholm megváltozott alvilágában és a startup cégekben. Az évad elsősorban Leyáról szól majd, és arról, hiába szeretné elfelejteni az alvilághoz fűződő kapcsolatait.

A lányok a hátsó sorból, Netflix

Szeptember 22.

Öt barátnő minden évben elutazik együtt, ám ez az utazás más lesz, miután kiderül, hogy az egyikük rákos. A spanyol sorozat főszereplői ezért úgy dönt, előveszik a bakancslistájukat, és egyenként kipipálják a hiányzó tételeket.

Dinasztiák 5, Netflix

Szeptember 24.

A nyolcvanas évek nagysikerű szappanoperájának újratöltött verziója népszerű volt ugyan, mégis az ötödik évaddal befejeződik. A búcsúévadban is zajlik a dráma a Carrington családban, az évad fő témája pedig az örökség, és hogy mit jelent valami értékeset hátrahagyni.

The Old Man, Disney+

Szeptember 28.

Végre a magyar nézők is láthatják ezt az Amerikában nyáron bemutatott thriller sorozatot, mely Thomas Perry azonos című bestseller regénye alapján készült. A főszereplője Dan Chase (Jeff Bridges), aki évtizedekkel ezelőtt kereket oldott a CIA elől és azóta a civilizációtól elszigetelten él. Amikor egy bérgyilkos érkezik, hogy kiiktassa őt, az öreg ügynök rájön, hogy a jövője biztosításához rendeznie kell a múltját.

A tengeralattjáró 3, Epic Drama

Szeptember 29.

A második világháborús sorozat szokás szerint újabb és szerteágazó cselekményszálakon folytatódik: az egyik egy új tengeralattjáró fiatal legénységét követi nyomon, a másik a német kikötővárosban, Kielben játszódik, a harmadik pedig a semleges Lisszabonban. Visszatérnek a főszereplők, így Hagen Forster (Tom Wlaschicha) és Klaus Hoffmann (Rick Okon) is.

A császárnő, Netflix

Szeptember 29.

A Sissi-sztori több alkotót is megihletett, ezért ez most egy teljesen új verzió, és semmi köze ahhoz, amit tavaly év végén a magyar nézők is láthattak. Ebben Erzsébetet Devrim Lingnau alakítja, Ferenc Józsefet pedig Philip Froissant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik