Kultúra

Nembináris karakter lesz Jeanne d’Arc a londoni Globe színpadán

NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / AFP
NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / AFP

Augusztus 25-én debütál a londoni Globe Színház színpadán az I, Joan című darab, amiről vélhetően azért fognak elsősorban cikkezni a lapok, mert az orléans-i szűzként ismert Szent Johannát nembináris karakterként mutatják be – írja az Independent.

A Charlie Josephine által írt, és Ilinca Radulian által rendezett darab alaptörténete természetesen követi a hagyományokat: a százéves háború idején játszódik, amikor a francia-brit konfliktus káoszából kiemelkedik Jeanne d’Arc alakja. A színdarab azt ígéri azonban, hogy nem az ezerszer hallott történetet mondja fel újra, hanem új megvilágításba helyezi azt. Többek közt azzal is, hogy a főszereplő megkérdőjelezi a genderidentitást, és magát végül nembinárisként, azaz olyan neműként definiálja, amely kívül helyezkedik a kétpólusú (nő-férfi) genderfelfogáson. A francia hősnőt Isobel Thom alakítja, aki magát is nembinárisként tartja számon.

A történelem során már számtalanszor ábrázolták csodálatosan Jeanne d’Arcot nőként. Ez a darab egyszerűen csak felajánlja a lehetőséget arra, hogy más nézőpontból lássuk őt. Hisz ez a színház feladata: hogy feltedd magadnak a kérdést, mi lenne, ha? A színházak olyan darabokat állítanak színpadra, amelyekben bármi megtörténhet. Shakespeare sem írt történelmileg hiteles darabokat. Fogta a múlt figuráit, akiket viszont a saját korát firtató kérdések foglalkoztatták

– nyilatkozta a darabról Michelle Terry, művészeti vezető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik