Kultúra

Meghalt Bob Rafelson rendező, aki hétszer dolgozott együtt Jack Nicholsonnal

CIP FILMPRODUKTION GMBH / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
CIP FILMPRODUKTION GMBH / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

89 éves korában meghalt Bob Rafelson amerikai rendező és producer, aki a hatvanas években indult hollywoodi reneszánsz egyik legfontosabb alakja volt. Felesége, Gabrielle közlése szerint Rafelson aspeni otthonában, szerettei körében hunyt el – írja a Hollywood Reporter.

A rendező nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az új-Hollywoodként is ismert filmes mozgalom kiteljesedjen a hatvanas évektől. Legismertebb filmjei közé tartozik az Öt könnyű darab (1970) vagy A postás mindig kétszer csenget (1981) – mindkettőben Jack Nicholson játszotta a főszerepet, akivel egyébként karrierje során különféle minősítésben összesen hétszer dolgozott együtt.

Producerként független filmeket készítő produkciós irodát is működtetett Bert Schneiderrel, ezen keresztül ő volt az életrehívója a Monkees nevű zenekarnak, amely a hatvanas évek egyik nagy sikere és a Beatles egyfajta amerikai kiadása volt. A zenekart egy tévésorozat miatt válogatták össze, amely négy éven át nagy sikerrel futott az NBC-n. A Monkees egyetlen ma is élő tagja, Micky Dolenz Twitteren búcsúzott a rendezőtől, akinek saját szavai alapján örökké hálás lesz azért, amiért meglátott benne valamit. A zenész azt is hozzátette, hogy még volt lehetősége üzenetet küldeni a rendezőnek halála előtt, amelyben megköszönte mindazt, amit érte tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik