Kultúra

Mostantól online is látható a Baltazár Színház összes korábbi előadása

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
És a négy, róluk szóló film is.

Videótárral bővült a Baltazár Színház honlapja, amelyen keresztül mostantól elérhető a társulat összes, már nem játszott előadásának felvétele, illetve négy, a Baltazárról szóló film – írta a társulat az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A társulat vezetője, Elek Dóra hozzátette: a színház definíciójából fakadóan a pillanat művészete, így az elillan, idővel elhalványodó emléket hagyva maga után, de az elmúlt huszonnégy évüket mégis szerették volna kicsit kézzelfoghatóbbá tenni, bár tudják, hog egy előadásról készült videófelvétel nem versenyezhet azzal az élménnyel, amit a nézőtéren él át az ember.

A videótár megalkotása köszönhető mindezek mellett annak is, hogy kutatási és oktatási anyagként is könnyen elérhetővé akarták tenni a múltjukat, hiszen a Baltazár Színházat szinte minden évben megkeresik olyan bölcsész- vagy pedagógushallgatók, akik szakdolgozatukat a társulatról szeretnék írni, sőt, olyan budapesti és vidéki pedagógusok is, akik fontosnak tartják, hogy osztályukkal megismertessék az előadásokat, illetve a társulatot.

A Baltazár rengeteg színházi műfajjal és határterülettel kísérletezett 1998 óta, így a felvételek között utca- (Repülési engedély – angyaloknak), cirkusz- (Ha eljön egy igazi angyal), és mozgásszínházat (Picasso: A világ teremtése), színházi társasjátékot (Arany lépés), szcenírozott koncertet (Árad a szeretet) és divatszínházi előadást (Baltazáréji álom) is találunk.

A vendégművészek között olyan nevek tűnnek fel a képernyőn, mint Kulka János, Csákányi Eszter, Müller Péter Sziámi, Kecskés Karina és Varga Klári.

A videótár filmes archívumában Zelki Jánosnak a Baltazár Színházról szóló két filmje (Játék az egész, Színész legyek) is látható, de a társulat Afrikában tett látogatását bemutató rövidfilmet, valamint a Tollasbál című előadás Kepes András Oázis című műsorához készített filmverzióját is megtalálhatjuk ugyanitt.

A videótár a Baltazár Színház honlapján, a http://baltazarszinhaz.hu/videotar/ linken érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik