Kultúra ismeretlen budapest

Negyvenéves MALÉV-jegyet is találtak az egykori pesthidegkúti községháza kitakarításakor

Őrsi Gergely / Facebook
Őrsi Gergely / Facebook
Népsportot, Swissair-brossúrát, illetve évtizedes falinaptárakat is begyűjtöttek.

A II. kerületi Önkormányzat nemrégiben úgy döntött, hogy társadalmi összefogást kezdeményez a pesthidegkúti egykori községháza megmentéséért: az 1881-ben már álló, 1898-től a második világháború után elemi iskolaként, majd a kilencvenes évek végéig önkormányzati lakásokként hasznosított épületet adottságai, illetve története miatt is megmentésre érdemesnek tartják.

A jövőben közösségi szolgáltatásokat költöztetnének a falak közé – ezekről a lakók döntenek majd –, a Hidegkúti úttól a patakig nyúló telken lévő egyik épületben pedig szolgálati lakásokat alakítanának ki a Pesthidegkúton dolgozó, közfeladatot ellátó munkavállalóknak, valamint egy, a területért felelős gondnoknak.

Google Street View Az épület a Google utcanézetében látszó arca.

A teljes ingatlan rendbehozásához közös munkára, illetve felajánlásokra is szükség van – ennek első lépcsőjét a kiürítése jelentette, amire a múlt hétvégén került sor.

A munkáról a kerület polgármestere, Őrsi Gergely számolt be, aki meglepő felfedezésekről adott hírt:

a szobákban a zürichi repülőtér új termináljára figyelmet felhívó 1975-ös Swissair-prospektust és poggyászcímkét, 1979-ből származó, New Yorkba szóló MALÉV-jegyet, ugyanabból az évből származó Népsport-számot, századfordulós falikutat, több naptárat, valmint a Sztár üdítőt, illetve a disznósajtot népszerűsítő reklámplakátokat találtak.

Őrsi Gergely / Facebook

A teljes képsorozat Őrsi Facebook-oldalán, itt lapozható végig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik