Kultúra

Mától ukrán pianínón lehet játszani a Fény utcai piacon

Őrsi Gergely / Facebook
Őrsi Gergely / Facebook
A Budapesti Tavaszi Fesztivál alkalmából kihelyezett hangszer legalább egy hétig marad.

Az észak-ukrajnai Csernyihiv hosszú időn át működő hangszergyárában készült Ukrajna pianínók egyike áll mától a Fény utcai piacon – derült ki a II. kerületet vezető Őrsi Gergely péntek reggel a Facebook-on közzétett posztjából.

A hangszer a Budapesti Tavaszi Fesztivál kapcsán a Kiss Zenede április 30-i, illetve május 7-i koncertjében is szerepet kap majd, de az emberek szabadon leülhetnek elé, és játszhatnak is rajta.

A poszt teljes hosszában itt olvasható:

A néhány évvel ezelőtt még közel 300 ezres észak-ukrán városban – aminek középületei, így óvodája és hotele mellett március végére a lakóházai is romhalmazzá vált – 1933-ban született meg az eleinte csak húros hangszereket (balalajkákat, bandurákat, mandolinokat illetve gitárokat) készítő hangszergyár, ami 1950-ben kezdett vágott bele a pianíngógyártásba.

Az évtized végén már évi 11 ezret gyártottak belőle, ez a szám pedig a következő évtizedben gyorsan nőni kezdett, hiszen a világ egyre több részére – köztük Észak-Amerikába – is szállítottak, hogy ezzel keményvalutához jussanak.

Őrsi Gergely / Facebook

Az egyedül az 1978-as évben 26 ezer pianínót, illetve 110 ezer balalajkát és gitárt gyártó üzem létszáma a Szovjetunió szétesése után erősen lecsökkent, így a fénykorban ott dolgozó 1600 ember helyett a kétezres években már csak hatvannyolcan mozogtak a nagy terekben. A hangszergyártást is felfüggesztették, az utolsó években pedig egy olasz koporsógyár külső vállalkozóiként működtek.

A gyárépület 2008-ban végül autójavító műhellyé vált, az elmúlt két hónap történései nyomán ma azonban jó eséllyel már az sem áll:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik