Kultúra ismeretlen budapest

Kiemelt beruházás lett az egykori diplomataház utódjának ügye

RAPA Architects, látványterv: Császár Szabolcs / Építészfórum
RAPA Architects, látványterv: Császár Szabolcs / Építészfórum
Mostantól nincs akadály a tervezett konferenciaközpont előtt.

Április 14-én a Kormány egy rendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé tette a Szentháromság téri egykori Diplomataház helyén emelendő konferenciaközpont ügyét – írja Facebook-oldalán a Budavári Önkormányzat.

A Budavári Önkormányzat főépítésze szerint ez a lépés a kormány szempontjából azért lehet praktikus, mert ilyen minősítéssel építkezés közben és után figyelmen kívül lehet hagyni mindazon általános-, illetve helyi előírásokat, paramétereket, szabályokat, amelyeknek a leendő épület egyébként sem tudna megfelelni

– olvasható a posztban, ami hozzáteszi:

A beruházás megnevezése továbbra is a sajtóban korábban publikált „Konferencia Központ létrehozása”, annak ellenére, hogy a Közlönyben megjelentek szerint az új épület rendeltetése nem csak iroda-, oktatási-, kulturális intézmény lehet, hanem betölthet akár vendéglátó- vagy épp szálláshely funkciót is. A kiemelt beruházásra való tekintettel pedig így már nem szükséges biztosítani az előírt helyeket sem a személygépkocsiknak, sem a kerékpároknak.

Marjai János / 24.hu A még álló épület 2021 szeptemberében

Az elmúlt években ezrével alkalmazott kiemelés miatt a tervek elfogadása, illetve az építés megkezdése vált pofonegyszerűvé, hiszen a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott PADME-alapítványoktól a hozzájuk kötődő Optimum-Omegához került ingatlanon

a beruházó a szokásos tervtanácsi procedúra, véleményezések, hozzájárulások megszerzésének kellemetlenségeit megspórolva immár jogszerűen építkezhet. A részletekről az önkormányzat és a kivitelező májusban egyeztet.

A január elején publikált első látványtervek szerint a szakmai konszenzus nélkül, a már elindított védettségi eljárás befejezése előtt nagy tempóban lebontott épület helyét a Budapest 1944-1945-ös ostromát megelőzően ott állt házak hozzávetőleges, kőburkolatú visszaidézése veszi majd át.

Kapcsolódó
Megérkeztek a bontási engedélyt kapott Szentháromság téri diplomataház utódjának első vázlatai
A magyar modern építészet színvonalas példájának megmentéséért október óta folyik a harc, de az épületnek egyre kevesebb esélye van a túlélésre.

A Magyar Közlöny vonatkozó, április 14-i száma arról is ír, hogy

az épület a terepszint alatt 3, afelett pedig 1,5 méterrel nyúlhat be a közterületre,

épp úgy, ahogyan azt a negyven évig a területen állt modern elődje is tette.

Az Önkormányzat posztja teljes hosszában itt olvasható:

A Diplomataházról az első bontási tervek megszületése óta írt cikkeink itt érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik