Kultúra

Felavatták a Törőcsik Mari parkot a Feneketlen-tónál

Zih Zsolt / MTVA
Zih Zsolt / MTVA
Az év elején benyújtott javaslat egyhangú támogatással, mindössze két hónap alatt jutott el a valóra válásig.

Az egy évvel ezelőtt, nyolcvanöt éves korában elhunyt háromszoros Kossuth-, illetve kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, Törőcsik Mari nevét a XI. kerületben közterület veheti fel – derült ki még tavaly, idén februárban pedig a helyszín megtalálására kiírt lakossági szavazás eredményére is fény derült: a válaszadók több mint fele (52%) a Feneketlen-tó körüli, eddig névtelen parkot nevezte volna el a Nemzet Színészéről.

A lakók véleményét azóta Újbuda Önkormányzata, illetve a Fővárosi Közgyűlés is egyhangúan jóváhagyta, így április 21-én, csütörtökön már az új név állt a Bocskai út és Bartók Béla út által közrefogott területen – írta Facebook-posztjában Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

A Bodrogi Gyula és Udvaros Dorottya megemlékezésével zajlott, egy emlékfa ültetését is magában foglaló ünnepségen Kerpel-Fronius arról beszélt, hogy

méltatlanul kevés köztér viseli nők nevét Budapesten, és bele sem gondolunk, ez hogy járul hozzá negatív előítéletek, beidegződések megerősödéséhez, vagy akár csak életben tartásához. Kevés gesztus mutatja erősebben, hogy a nőket a közélet minden területén egyenrangú, alkotó embernek tekintjük, mint az, hogy nyilvános tereinket nevezzük el róluk, ezzel is küzdve azzal a negatív sztereotípiával, amely a női életművet tradicionálisan kizárólag az otthon falai között tartja kibontakoztathatónak, azt a magántereinkbe akarja zárni.

A poszt teljes hosszában itt olvasható:

A művésznőnek rövidesen az állam is emléket állíthat majd: szülőfalujában 1,8 milliárd forintból hozná létre a Törőcsik Mari-Kovács Sándor házat – derült ki néhány nappal ezelőtt.

Kapcsolódó
1,8 milliárdból születik meg a pélyi Törőcsik Mari Ház
Abban az épületben, amit a színésznő nagyapja moziként építtetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik