Kultúra ismeretlen budapest

Visszakaphatja öt elveszített tornyát a Kiskörút egyik központi épülete

Google Street View
Google Street View
A bonyolult tetőszerkezet helyreállítási munkálatai kaptak kormányzati kiemelést.

A Magyar Közlöny április 14-i száma szerint kiemelt beruházássá vált a megszületése után hosszú időn át az Első Katonai Biztosító Intézet iroda- és lakóházaként működött Károly körút 3/A. elbontott tetőszerkezetének helyreállítása – vette észre az Építészfórum.

Az elmúlt tíz évben egyre gyakrabban használt nemzetgazdasági szempontból való kiemelés nyomán

nincs szükség településképi szakmai konzultációra, így sem a fővárosnak, sem a kerületnek nem kell zöld utat adnia a munkák megkezdéséhez.

A tetőfelépítmények és tetőidomok helyreállítása a rendelethez kapcsolódó leírás szerint nem pusztán azért történik majd meg, hogy az épület visszakapja az eredeti arcát, hanem azért is, hogy

az tetőtérbeépítésként hasznosuljon.

A munkák következtében 36 méterre emelkedő épületmagasság nem a ház legmagasabb pontját jelenti majd, hiszen az a tervezett meredek tetőívnek köszönhetően 46 méterrel nyúlik majd a járdaszint fölé, a kapu mögött pedig

az eddigi hat helyett legfeljebb tíz szintet találunk majd.

Az 1938-ban, Domány Ferenc és Wellisch Tibor rajzai nyomán modernista filmszínházzal – ez a mai Belvárosi Színház – is bővült ház egy híján száztíz éve, 1913-ban készült el, terveit pedig Hoepfner Guidó és a vele évtizedeken át együttműködő Györgyi Géza készítette el.

A ház – aminek csak az egykori mozija élvez műemléki védelmet – a Károly körút képét egykor uraló központi tornya még a második világháború előtt, négy, jóval alacsonyabb társa pedig Budapest ostroma alatt elszenvedett sérülései miatt, az ötvenes évek folyamán tűnt el a városképből.

Pest-Buda Aukciósház

A visszaépítés tervei egyelőre még nem ismertek: a hatósági építési rendszerben nem látszik frissen jogerős engedélyig jutott folyamat, egy másfél évvel ezelőtt, 2020 júniusában a Kormányhivatalhoz eljuttatott, emeletráépítésről szóló tervcsomag miatt indult eljárást 2022. január 6-án egyszerűen megszüntettek.

A bővítésre irányuló korábbi próbálkozások közül 2020 áprilisában egy érdekes, de nem feltétlenül szerencsés minimalista megoldás jutott el az engedélyig – a hozzáférhető (az építésziroda nevét a rendszer szokásához híven nem mutató) látványrajz szerint

ez többé-kevésbé visszahozta volna az egykori kontúrokat, a ráépítést azonban kortárs szellemben, némi zöldtetővel, illetve részben a belső udvar felé néző teraszokkal

oldotta volna meg:

Galéria
ÉTDR
A 2020-ban engedélyig jutott tervek részlete

Ugyanez a terv néhány hónappal korábban is végigfutott a rendszeren, de az eljárás akkor a folyamat vége előtt véget ért.

Kérdés, hogy a jelenleg tervezett munkák kapcsán a megrendelő, illetve az építésziroda teljesen kizárja-e majd a kortárs megoldásokat, így nem tudni, hogy a következő években hogyan változik majd meg a Kiskörút és közvetlen környezetének látképe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik