Élő Kultúra

A CODA lett a legjobb film, de Sipos Zsuzsanna és Will Smith is Oscar-díjas – Kövesse velünk élőben a gálát!

ROBYN BECK / AFP
ROBYN BECK / AFP
Los Angelesben megkezdődött a 94. Oscar-gála, amit itt élőben követhet velünk. A tavalyi, járvánnyal terhelt, takaréklángra csavart ceremónia után az Oscar sok szempontból visszatér a régi kerékvágásba, de a győztesek kilétén túl az este egyik nagy kérdése lesz az is, hogy vajon sikerül-e az évek óta tartó nézővesztési trendet megfordítani.

Az Oscar-gála nézőszáma évek óta morzsolódik le, de tavaly elérte eddigi történetének eddigi mélypontját: a 2021-es, rendhagyó gála közvetítését kevesebb, mint 10 millióan követték élőben az Egyesült Államokban, amivel csaknem 60 százalékot zuhant a nézettség az előző évhez képest. Még drámaibb a folyamat, ha azt nézzük, hogy 2010-ben még 40 millió fölött volt a nézőszám.

A járvány még idén is rányomja a bélyegét a hangulatra, komoly elővigyázatosság van, a legjobb betétdal kategóriában jelölt, Lin-Manuel Miranda például a gála napján mondta vissza a részvételt, mert a felesége koronavírus-tesztje pozitív lett. Emellett a gála visszatért a hollywoodi Dolby Színházba, klasszikus vörös szőnyeges őrület van, tömegjelenetekkel, és a szervezők úgy általában igyekeznek újra a régi csillogást hangsúlyozni. Ennek jegyében évek után újra van házigazdája a ceremóniának, egyből három is: Amy Schumer, Regina Hall és Wanda Sykes szórakoztatja a jelenlévőket. Hogy emellett milyen kísérletekkel készült az Amerikai Filmakadémia a nézők visszacsábítására, azt ebben a cikkünkben olvashatják:

Kapcsolódó

A legnagyobb esélyesnek hónapokon át Jane Campion westernjét, A kutya karmai köztöt tartották, amely 12 jelölést gyűjtött be (ezt követi a Dűne a maga 10 jelölésével). Ennek ellenére a díjszezon hajrájában már arról kezdtek cikkezni, hogy a legjobb film kategóriában akár meglepetés is születhet, és a siket szülők énekes gyerekéről szóló dráma, a hollywoodi kliséket ügyesen használó CODA boríthatja a papírformát. A díjkiosztó előtti utolsó esélylatolgatásunk itt található.

Coviddal és meztelenkedéssel viccelődtek

Az egyik műsorvezető, Regina Hall elsütött pár csuszamlóssabb poént: az egészségügyi helyzetre hivatkozva hívott fel szexi férfiszínészeket a színpadra, mint Bradley Cooper, Will Smith, vagy Timothée Chalamet, mondván, le kell tesztelnie őket a backstage-ben, meztelenül, a nyelvével.

Idén a Twitterezők is Oscart osztanak

Míg nyolc kategória kikerült az élő átadásból, kettő új bekerült, amellyel kapcsolatban szintén megoszlanak a vélemények. Idén ugyanis az egyszerű földi halandók is szavazhatnak kedvenc filmjükre, ráadásul nem is csak a jelöltek közül, hanem bármelyik 2021-es alkotást nevezhetik. A szavazataikat hol máshol, mint a Twitteren adhatják le, egy felhasználó naponta hússzor szavazhat az #OscarsFanFavorite és az #OscarsCheerMoment hashtagekkel – az egyikkel a kedvenc filmre, a másikra a kedvenc filmes jelenetre lehet leadni a voksokat. Míg a második kategória egyelőre meglehetősen rejtélyesen hangzik, addig az elsőre az egyértelmű esélyes a Pókember: Nincs hazaút, amely nemcsak a mozikban döntögetett súlyos rekordokat, de így Oscart is kaphat a rajongók által.

Rekordok éve?

Idén több Oscar-rekord is megdőlhet. Jane Campion már azzal történelmet írt, hogy a díj történetében első nőként jelölték másodszor a legjobb rendező kategóriában (először az 1993-as Zongoraleckéért). Ha viszont megkapja a legjobb adaptált forgatókönyv díját is, akkor ő lehet az első nő, akinek mindkét forgatókönyv kategóriában sikerült nyernie. Idén meglehet  streaming-áttörés a legjobb film kategóriában: akár a Netflixes A kutya karmai közt, akár az Apple Tv-s CODA nyeri a fődíjat, mindenképp történelmet ír, mint az első streamingszolgáltatós film, aminek győzni sikerült.

Ariana DeBose a legjobb női mellékszereplő

A West Side Storyért kapta meg a díjat, a szintén ebben a kategóriában jelölt Judi Dench mégsem ír újabb rekordot.

Az álmok valóra válhatnak

– összegezte a tanulságot DeBose köszönőbeszédében, aki Steven Spielbergnek, családjának és másoknak is megköszönte a díjat.

Sipos Zsuzsanna magyarul is megköszönte az Oscart

Rövid köszönőbeszédet mondott a legújabb magyar Oscar-díjas: a Dűne látványáért járó díjjal a kezében előbb Sipos Zsuzsanna alkotótársa, Patrice Vermette szólalt meg, aki elmondta, hogy gyerekkora óta nézte szüleivel az Oscart, majd megköszönte mindenkinek a díjat – köztük a budapesti stábnak is. Sipos hasonlóan a stábnak mondott köszönetet, rövid beszédét pedig magyarul zárta: „köszönöm!”

Három nő olcsóbb?

A műsorvezetők rögtön az elején beszóltak a nemi egyenlőtlenségekre, amelyek régóta témát jelentenek Hollywoodban (is):

Idén három nőt kértek fel az Oscar vezetésére, mert három nő még mindig olcsóbb, mint egy férfi

– hangzott az egyik első poén.

Átadták a gáláról kiszorult kategóriák díjait

Sipos Zsuzsanna berendező a gála előtt vehette át a legjobb látvány díját a Dűnéért – ezzel együtt Denis Villeneuve négy Oscarnál tart – de hét másik kategóriában is kiosztották a szobrokat:

Legjobb filmzene: Hans Zimmer (Dűne)
Legjobb hang: Dűne
Legjobb animációs rövidfilm: The Windshield Wiper
Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Long Goodbye
Legjobb rövid dokumentumfilm: The Queen Of Basketball
Legjobb vágás: Dűne
Legjobb haj és smink: The Eyes Of Tammy Faye

Az idei gála egyik újítása nagy port kavart Hollywoodban: az általában gigahosszú műsor lerövidítése érdekében nyolc kategória díját nem élőben adják át, hanem röviddel a gála előtt, az erről készült felvételeket pedig összevágott formában játsszák majd be az élő közvetítésbe. A döntést közfelháborodás fogadta, a legjobb színésznő díjáért jelölt Jessica Chastain például ki is jelentette, a vörös szőnyegen tüntet a döntés ellen, de azért néhány kérdésre mégis válaszolt.

Ha nem lesz Zelenszkij, Sean Penn díjainak annyi

Sean Penn ultimátimot adott az Amerikai Filmakadémiának, azt követelve, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalása is kapjon helyet a vasárnap esti Oscar-gála műsorában. Ennek elmaradása esetén a színész bojkottra hívja fel a vendégeket és a nézőket is, és azzal fenyegette meg az akadémiát, hogy ő arra is készen áll, hogy nyilvánosan beolvasztassa két Oscar-díját. Azt nem lehet tudni, hogy Zelenszkijt élőben kapcsolják-e, de politikai kiszólások idén is várhatóak a köszönőbeszédekben, különösen az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

Kapcsolódó

Új Oscar-díjasunk van, Sipos Zsuzsannát díjazták a Dűnéért

Díjra váltotta jelölését az idei egyetlen magyar Oscar-jelölt:  Sipos Zsuzsanna berendező és Patrice Vermette látványtervező a Dűnéért vehette át a szobrot. Az idei Oscar újítása, hogy több technikai kategóriában is a gála előtt adják át a díjakat, így Siposék is az élő közvetítés előtt vehették át az Oscart.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik