Kultúra

Fül alakú radír miatt zúdult rá a népharag egy londoni Van Gogh-kiállításra

ADRIAN DENNIS / AFP
ADRIAN DENNIS / AFP
A kritikusok szerint a galéria kiárusítja a holland festőművész mentális betegségét.

Komoly kritikák kereszttüzébe került a londoni Courtauld Galéria, ahol február elején Vincent van Gogh önarcképeiből nyílt kiállítás – írja a Guardian. A tárlathoz hangolták a múzeum szuvenírboltjának kínálatát is, ám a kulturális élet több szereplője is kiakadt azon, mit kínálnak az üzletben, illetve a galéria webshopjában. A könyvek, zoknik és printek mellett kapható például fül alakú radír, szappan és egy „érzelmi elsősegélydoboznak” nevezett szuvenír is. Az utóbbiban húsz különböző témakörben sorolnak fel nehéz élethelyzeteket, amelyekhez tanácsok olvashatók a kártyalapokon. A szappan csomagolásán a jellegzetes van gogh-i napraforgók és a festő arcképe mellett az alábbi ajánlás olvasható: „gyötrődő művészeknek, akik imádják a buborékokat.”

Az ajándéktárgyakon a brit művészvilág több tagja is felháborodott, sorra nyilatkoznak a magazinoknak ízléstelennek nevezve a galéria húzását. Charles Thomson brit költő szerint a szuvenírekkel az öngyilkosságból és a mentális zavarokból űz gúnyt a galéria. A Daily Mailnek azt nyilatkozta:

Sekélyes, trágár és érzéketlen. Mi lesz a következő, Van Gogh gyilkos pisztolya?

David Lee, a The Jackdraw magazin műkritikusa szerint legalább annyira ízléstelen ilyen szuveníreket árulni, mintha egy Frida Kahlo kiállításon kínálgatnának műlábakat.

De nemcsak az újságok hasábjain, hanem a közösségi oldalakon is többen hangot adtak nemtetszésüknek. Az egyik felhasználó például azt írta a fül alakú radírhoz: „Képzeld el, hogy idegösszeroppanásod van, levágod a füledet, évekkel később pedig radírként árulják.”

Van Gogh, az egyetemes festőművészet egyik legfontosabb alakja komoly mentális zavarokkal és alkoholproblémákkal is küzdött, amelynek következtében borotvapengével vágta le saját fülét. A holland festő több mint egy évet töltött ezt követően szanatóriumban, majd onnan kiszabadulva szíven lőtte magát, amelybe két nappal később halt bele.

Kapcsolódó
Ezért vágta le van Gogh a saját fülét
Máig nem tudni, pontosan milyen betegség gyötörte, de életmódja fokozta tüneteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik