Kultúra ismeretlen budapest

Felújítják, majd lakóházzal takarják el az egykori józsefvárosi telefonközpont modern épületét

A szerző felvétele
A szerző felvétele
Az új projekt a tervek szerint összeérhet majd a szomszédja elől a fényt elvevő Marone House-szal, így egy jókora lakóháztömeg ölelheti majd körbe a telefonközpont védett épületét.

A józsefvárosi Horváth Mihály tér hosszú évek után ötcsillagos szállodává alakított egykori telefonközpontja (József Telefonközpont,  ép. Ray Rezső Vilmos, 1910–1917) nélkül a korral lépést tartani akaró pestiek évtizedeken át csak asztali, illetve fali díszként tarthattak volna otthon telefonkészüléket. Az első jelentős állami vasbeton-építkezés nyomán valósággá vált, 15 ezer hívást fogadni képes óriást az elmúlt évtizedekben rengetegen csodálták meg, arról azonban csak kevesen tudtak, hogy ötven évvel az elkészülte után egy méretes modern kiegészítést ragasztottak hozzá.

Pedig így történt: a Német és a József utca sarkán álló épületek lebontása után az UVATERV irodájában, Cleve Rudolf (1931–2014) vezetésével ötvenöt évvel ezelőtt megszületett terveken egy hétszintes, modern óriás képe körvonalazódott.

UVATERV / Fortepan A terület 1965-ben, a bontások megkezdése előtt.

Az 1967-ben még száznegyven milliósra tervezett projekt a három évvel későbbi átadásig végül 350 milliósra duzzadt, cserébe azonban létrejött az ország akkor legmodernebb központja, amiben a belföldi hívásokat már egy, a telefonos kisasszonyok munkáját elvevő automatikus rendszer kapcsolta, a nemzetközi beszélgetések pedig félautomatikusan indulhattak el.

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A kapcsolóterem a Posta Tervező Iroda és a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár közös munkájaként megszületett berendezései, illetve a nemzetközi kapcsolatokat adó, Jugoszláviából érkezett gépek hosszú időn át teljesítettek szolgálatot, a fejlődés azonban lassan innen is kiűzte az eredeti célt, helyét pedig átvette a bérelhető stúdiókat, műhelyeket, próbatermeket, alkotótereket, illetve irodákat rejtő Nyolcésfél inspirációs övezet.

Az ingatlant kezelő Whitefield Managementnek (aminek hátterében egy offshore cég, a Seychelles-szigeteken bejegyzett S.A.L. Investment Ltd. áll) most azonban más célja van az épülettel – vette észre a bontástól tartó Építészfórum, ami január végén arról írt, hogy a hatósági építési rendszerben (ÉTDR) megindult

egy, a telekre tervezett társasház építési engedélykérése.

A Nyolcésfél oldalán semmilyen, a bezárásra vagy költözésre vonatkozó információ nem látható, de a Whitefield oldala sem közöl semmit a projektről – írja a lap, ami az ingatlanfejlesztő állandó partnerével, az FBIS Architectsszel is felvette a kapcsolatot, választ azonban nem kapott.

FŐFOTÓ / Fortepan Az épület képe röviddel az átadás után.

Az ÉTDR-ben valóban látszik egy 2021. október 21-én benyújtott, de még nem lezárult engedélykérés, amihez a telefonközpontot is magában foglaló telek (József utca 19–23.) egyik házszámát (József utca 21.) adták meg. A beadott tervlapok közül azonban egyik sem publikus, így kérdés, hogy milyen méretű, illetve milyen arcú épület kerülhetne a József telefonközpont műemléki környezetének részeként területi védelmet élvező ingatlanra.

ÉTDR

A területen a jelenleg hatályos kerületi építési szabályzat szerint legfeljebb 23 méteres építménymagasságú óriás születhet, aminek tervezésekor a 15 százalékos zöldfelületi arányt, illetve a terepszint alatti, legfeljebb 85 százalékos beépíthetőséget kell tartani.

A néhány évvel ezelőtt teljesen megújított tetőszerkezettel rendelkező, a városban álló egykorú transzformátorházakhoz hasonlóan az utca vonalától méterekkel visszahúzott modern telefonközponthoz egy alápincézetlen, kétemeletes, óvóhellyel is rendelkező, 1975-ben született épület is tartozik – ezek energetikailag átlagos, illetve átlagost megközelítő állapotúak, így

a 24.hu információi szerint bekövetkező átépítést 

nem a rossz műszaki vagy statikai állapot indokolja.

Az elmúlt húsz évben a város számos pontján lakóházakat építő Whitefield neve a környéken élők számára nem ismeretlen: egy évvel ezelőtt a 24.hu-n is beszámoltunk a telefonközponttól néhány lépésnyire épülő Marone House-ról, aminek kivitelezése során

elvették a napfényt a szomszédban álló, közel százötven éves lakóháztól, sőt, azon komoly károk keletkeztek, hiszen repedések nyíltak a falakon, közel egytonnányi törmelék zuhant le a plafonokról, valamint két lakás plafonja is leszakadt.

Kapcsolódó
Elveszi a fényt szomszédja elől egy most épülő józsefvárosi társasház
Az Őr utca 3. lakói otthon helyett inkább egy sötét sikátorban érzik magukat, az elmúlt hetekben pedig lakásaik is sorra váltak lakhatatlanná.

Forrásaink szerint a befektetőnek szándékában áll az egykori telefonközpont mellett álló,

a józsefvárosi önkormányzat által eladni tervezett József utca 25. megvásárlása, majd lebontása is, így a két projektterület összeérhetne.

A szerző felvétele A József utca 25. utcai képe.

Az elmúlt százötven évben számos alkalommal átépített ház állapota gyorsan romlik, sőt, január 27-én egy, a telkek közt álló fal nyolcméteres szelete hullott egy parkoló autóra – írta meg a Józsefváros Újság.

Olvasónk fotója

A projekttel kapcsolatosan felmerült kérdéseinkkel a Whitefield Managementet, az FBIS Architectset, illetve a józsefvárosi önkormányzatot is megkerestük, válaszokat azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. A jövőben érkező reakcióikkal természetesen frissítjük majd a cikket, vagy új hírben számolunk be a fejleményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik