Kultúra

Nem lesz Conchita Wurstról elnevezett művelődési központ a XV. kerületben

BRITTA PEDERSEN / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
BRITTA PEDERSEN / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Nem fogják Conchita Wurstról elnevezni a Budapest XV. kerületi Csokonai Kulturális Központot, erről döntöttek a csütörtöki önkormányzati ülésen a Telex tudósítása szerint.

Mint arról korábban beszámoltunk, a névváltoztatásra egy XV. kerületi fideszes képviselő nyújtott be hivatalos előterjesztést a közgyűlésben. Mihály Zoltánné azzal érvelt, azért akarja az ismert osztrák meleg énekesről elnevezni a kulturális központot, mert egy, a művelődési házban előadott színdarabban olyan jelmezt viselt egy férfi színész, aminek az egyik része női ruhadarabok elemeit is tartalmazta.

A melegtematika viszont a főzésről szóló előadásban fel sem merült, a vőlegény és menyasszonyruhás férfi figura pedig egyszerűen egy só-borstartót alakít, ami a darabból ki is derül.

Mihály Zoltánné csütörtökön a napirend előtti felszólalásában arról beszélt,

a Csokonai Művelődési Központ januári bemutatóján szembesültünk a színpadon szereplő, mennyasszonyi ruhába öltözött szakállas színésszel. Ebbe a művelődési házba sok gyerek jár, köztük az én két unokám is. Kell-e szembesülnie a kiskorú gyermeknek ilyen szexuális irányultságot bemutató előadással?

A baloldali képviselőknek azt üzente, „ha szétverik a Csokonai Művelődési Központ múltját, ne használják hozzá nemes költőnk nevét, ne alázzák meg Csokonai Vitéz Mihály nagyságát és a Csokonai művelődésiházat, ne bújjanak híres költőnk neve mögé.”

Szavaztak az előterjesztésről, de az ülésen jelen lévő 18 képviselő 12:6 arányban nemmel szavazott erről a pontról, így ez a kérdés nem került napirendre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik