Kultúra

Gyönyörű ereklyetartó került a Budavári Palota Szent István-termébe

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
Bachruch Károly ötvösmester 1896-os remekműve, az úgynevezett kalocsai Szent István-herma is megtekinthető a Budavári Palota Szent István-termének kiállításában szerdától május végéig.

Augusztus 20. óta a nagyközönség számára is látogatható a Budavári Palotának a Nemzeti Hauszmann Program keretében elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobája, a Szent István-terem – emlékeztet a Várkapitányság által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény, ami egy új kiállítási tárgy érkezéséről számolt be.

A századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítményeként, Hauszmann Alajos tervei alapján megszületett, az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert, a második világháborúban teljesen megsemmisült, mostanra azonban újjáépített teremben a megnyitás óta eltelt hónapokban többek közt Szent István 1635-ben, Rómában készült nagy hermája is látható volt, a korszak legfontosabb építész-szobrásza, Giovanni Lorenzo Bernini által készített talapzattal büszkélkedő alkotás most azonban visszatért a zágrábi székesegyház kincstárába.

Helyére egy újabb, ezúttal Magyarországon született remekmű érkezett:

Bachruch Károly ötvösmester Szent István-hermája.

Szigetváry Zsolt / MTI Szent István három legnagyobb hermája – a zágrábi, a székesfehérvári, illetve a kalocsai – 2013-ban, a kalocsai székesegyházban. A Szent István-teremben eddig a zágrábi volt látható, most pedig a kalocsai került a helyére.

A kalocsai Szent István-hermaként is emlegetett alkotás (ami itt több szögből is látható) az 1896-os Ezredéves Országos Kiállításon mutatkozott be először a nagyközönség előtt, most, százhuszonöt évvel később pedig a Budavári Palotában tűnt fel, ahol a látogatók egészen május végéig csodálhatják meg

a koronázási palást aranyozott másolatával fedett, ezüst fejrészén a Szent Korona másolatát is hordozó ereklyetartót, amihez alkotója 48 kilogramm ezüstöt, illetve két kilogramm aranyat használt fel.

A koronát ékesítő drágaköveket és igazgyöngyöket az eredeti koronán találhatók alapján választották ki, így elkészítéséhez több kisebb zafírt, számos igazgyöngyöt, rubint, egy ametisztet és egy topázt használtak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik