Kultúra

Csúszhat a Corvin Áruház műemléki homlokzatának felújítása

Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft.
Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft.
Az alumíniumburkolatát ötvenegy év után elveszített, lassan százéves áruház a tervek szerint 2022 őszén már az eredeti arcát mutatta volna a Blaha Lujza tér felé.

A Corvin Áruház a főváros mai plázáinak őseként 1926-ban nyitotta meg a kapuit a vásárlók előtt, története során pedig mindent átélt: a palotaszerű homlokzatot, illetve a belső tereket nem csak az idő, illetve az elemek gyötörték, de Budapest 1944-1945-ös ostroma, illetve az 1956-os forradalom napjai is.

Ennek fényében talán nem meglepő, hogy a kilencvenöt éves, egykor minden társadalmi réteget kiszolgáló – szőnyegboltot, kávéházat, vendéglőt, divatáruházat és gyorsfényképészetet, de az ország első működő mozgólépcsőjét is rejtő –, az első magyar kőmozi helyére került épületet a felújításhoz szükséges összegek hiánya miatt 1967-ban alumíniumlapokba burkolták.

Kapcsolódó
A főváros legszebb közösségi tere volt egykor a Corvin Áruház
Az épületre az átépítések, valamint az alumíniumborítás miatt ma rá sem lehet ismerni. De milyen volt a megnyitáskor? Megmutatjuk.

A panelek eltűnésére ötvenegy évet kellett várni, hogy 2018 májusában végre újra láthatóvá váljanak a Pongrácz Szigfrid és Beck Ö. Fülöp által készített domborművek és szobrok.

A témában ekkor írt cikkünkben arról számoltunk be, hogy a munkálatok megkezdésére a Józsefvárosi Önkormányzat kötelezte az épület tulajdonosát, a Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft.-t, sőt, a kerületet korábban vezető Kocsis Máté által kiharcolt háromszázmillió forintos, csak erre felhasználható kormányzati támogatással is segítik a felújítási munkálatokat.

Az eredeti tervek szerint az épület a tér, illetve a Márkus Emília, Stáhly és Somogyi Béla utcák felé néző arca 2019 végére újult volna meg, sőt, a projektnek a nyílászárók cseréje, a tető felújítása, illetve az új szigetelést is magában foglaló belső megújulás is a része lett volna.

A határidőt nem sikerült tartani, a késés okairól pedig semmiféle információ nem bukkant fel. A csendet 2021 februárjában a kerület polgármestere, Pikó András törte meg, aki a Facebookon közzétett videójában elmondta:

a belső munkák már elkezdődtek, az átadásra 2022-ig kell majd várni.

Szavait rövidesen a befektető is megerősítette, sőt, hozzátette: az M-Teampannon, illetve a belső rekonstrukciót segítő Orning Olivér tervei szerint megvalósuló munkák járókelők számára is látható részei 2021 tavaszán indulnak, a belső terekbe pedig kereskedelmi és irodafunkció is kerül majd.

Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft.

Az utcán sétálva azonban még most, hónapokkal később sem látszik igazán gyökeres változás, a probléma pedig mélyebb a vártnál – a Józsefvárosi Önkormányzat november 18-i képviselő-testületi ülésén elhangzottak szerint

a beruházást finanszírozó bank ugyanis megtagadta a szerződés aláírását, hiszen elfogadhatatlannak tartja a korábban már módosított támogatási szerződésben előírt feltételeket.

A Corvin Áruház Ingatlanfejlesztő Kft. részére nyújtandó támogatás ezzel meghiúsult, az Önkormányzatnak pedig rövidesen döntenie kell a központi támogatás visszafizetéséről – hangzik el az ülésen.

A témában felmerült, a munkálatok folytatásával kapcsolatos kérdéseinket a befektetőnek is továbbítottuk, válaszukkal pedig természetesen frissítjük majd a cikket, vagy új hírben számolunk be a fejleményekről.

Frissítés, november 22., 16:25: a projektet irányító cég szerkesztőségünkhöz eljuttatott reakciója szerint a háromszáz millió forintos támogatás kimaradása nem hátráltatja a munkálatokat, a banki szerződést pedig már korábban aláírták, így az áruház épülete 2022 végén továbbra is biztosan fogadhatja majd az irodaterületeket bérlő cégeket, illetve az alsó három szintén születő kereskedelmi egységekbe érkezőket.

Kapcsolódó
A kormányzati támogatás nélkül is zavartalanul folytatódik a Corvin Áruház felújítása
A háromszáz millió forint kiesése nem állítja meg a projektet, a banki szerződéseket rég aláírták, sőt, a kapuk 2022 végén biztosan megnyílnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik