Kultúra a világ egy fura hely

Ötméteres krumpliszobrot állítottak egy ciprusi faluban

Danil Shamkin / NurPhoto / Getty Images
Danil Shamkin / NurPhoto / Getty Images
Méltó emléket akartak állítani a legfontosabb bevételforrásuknak, illetve a Cipruson termő különleges fajtának. Nem igazán sikerült.

A művészet lényege, hogy az emberekből hatást váltson ki, vagy épp gondolkodásra bírja őket – távolról sem mindegy azonban, hogy ezt hogyan teszi.

A világot az elmúlt évtizedekben elárasztották a szörnyű szobrok, amiket művészeti értékük teljes hiánya, túlzott méretük, vagy épp teljesen megmagyarázhatatlan jellemzőik miatt csak kevesen fogadnak el – tökéletes példa erre a pákozdi Miskahuszár, Erzsébet királyné a fővárosi Madách térre állított alakja, vagy épp a gólemmé változott Munkácsy –, a probléma azonban nem sem csak a magyar köztereken, de a világ számos országában, így a Békés megyénél alig nagyobb Cipruson is, ahol néhány héttel ezelőtt felállították

a világ legnagyobb krumpliját.

A csodálatos nevű falu, a burgonyatermesztéséről ismert Xylofagou vezetőinek fejéből néhány hónappal ezelőtt kipattant ötlet végül október eleján vált valósággá: az üveggyapotból készült, közel öt méter magas gumó egyben a környéken honos hosszúkás faj, a spunta előtt is emléket akart állítani, ehelyett sokak szerint azonban csak némi korhatáros tartalmat sikerült előállítani.

A település polgármestere, George Tasou szerint Xylofagou a hosszú múltra visszatekintő burgonyatermesztésnek köszönheti, hogy tízezres közösséggé váljon, és egyáltalán nem zavarja, hogy az interneten mindenki velük viccelődik, hiszen

a szobor végre figyelmet irányított a településre.

Danil Shamkin / NurPhoto / Getty Images

Tasou a Cyprus Mail kérdésére hozzátette:

a mű nemsokára újabb részletekkel bővül, sőt, nem csak egy, a terményt sokféle módon feldolgozó standot, de egy padot is állítanak mellé, hogy az emberek még könnyebben lefényképezhessék magukat az óriással.

A témában ciprus brit nagykövete, Euripidesz Evriviadesz is megnyilvánult, egy pillanatra sem komolyan véve a falusiak célját:

Nem, ez nem az ősi péniszkultuszra, az antik kor egyik gyakran feltűnő szimbólumára való emlékezés, hanem egy ciprusi szobor, amit Xylofagou-ban állítottak fel. Más országoknak is vannak azonnal felismerhető emlékművei – most már nekünk is. #Hihetetlen

– mondta.

A falu vezetése emellett egy krumplimúzeum alapításán is gondolkodik, sőt, 2022-ben a legnagyobb adag sültkrumpli Guinness-rekordját is meg akarják dönteni:

egyszerre 800 kilónyit akarnak elkészíteni,

amihez talán a világ legnagyobb olajsütőjére is szükségük lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik