Kultúra

George Clooney részletesen elmondta, hogyan ellenőrzi a fegyvereit a forgatásokon

Xavier Collin/ImImage Press Agency / NurPhoto / AFP
Xavier Collin/ImImage Press Agency / NurPhoto / AFP
A Rust forgatásán történt tragikus baleset kapcsán kérdezték.

Alec Baldwin október 21-én okozott halálos balesetet a Rust című westerfilm forgatásán, amikor egyelőre nem tisztázott okokból éles lőszer került a kellékfegyverébe, amivel halálosan megsebesítette a film operatőrét, Halyna Hutchinst. A balesetnél jelen lévő fővilágosító pert is indított Baldwin, a fegyvermester és a producerek ellen a gondatlanság miatt, az ügy óta pedig sok szó esett arról, mi vezethetett a tragédiához, és hogyan lehetne megelőzni, hogy többé hasonló megismétlődhessen.

George Clooney egy podcastban fejtette ki tapasztalatait a kérdésben. A színészt felkavarta az eset, természetesen nem gondolja, hogy Baldwinnak szándékában állt bárkit bántani, de szerinte a biztonságnak első számú prioritásnak kellene lennie a forgatásokon – különösen az olyan esetek óta, mint Brandon Lee, illetve Jon-Erik Hexum halála, akik halálát szintén tévedésből használt éles töltény okozta egy-egy forgatáson.

Minden egyes alkalommal, amikor a kezembe adnak egy fegyvert, ránézek, kinyitom a tárat, és megmutatom a stábnak és annak is, akire szegezni fogom a fegyvert. Minden egyes felvétel előtt. Aztán visszaadom a fegyvermesternek, ha végeztem

mondta Clooney, aki szerint mindenki így csinálja, mindenki tisztában van vele, hogy ez a protokoll. Reméli, hogy Baldwin is megtette mindezt, csak sajnos a vaktöltényeket olykor nehéz megkülönböztetni a valódiaktól. A kellékfegyverek olykor annyira hasonlítanak az igaziakra, hogy Clooney kétszer-háromszor is ellenőrzi őket. Ha például egy hatlövetűt a kezébe adnak, akkor a föld felé célozva hatszor elsüti a fegyvert.

Őrültség ezt elmulasztani.

Maga Baldwin az eset után arra szólította fel a film- és sorozatipart, hogy minden forgatásra fogadjanak fel rendőröket, akik felügyelni tudják a biztonságos fegyverhasználatot

Ajánlott videó

Olvasói sztorik