Kultúra

„Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt” – magyar írók reagáltak Demeter Szilárd szavaira

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Minősíthetetlennek és gyalázatosnak nevezték a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának szavait.

A magyar írók között is nagy port kavart Demeter Szilárd tegnapi megszólalása, amelyben egyszerre írta le a magyar irodalmat, színházat, könnyűzenét és filmet. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Telexnek adott interjújában illette negatív jelzőkkel többek közt Parti Nagy Lajost is, akiről azt mondta: „Tehetségéhez képest szarokat ad ki.” Grecsó Krisztián és Nyáry Krisztián egy-egy Parti Nagy verset posztolt saját közösségi oldalára, az utóbbi a bejegyzés szövege szerint minden nap így fog tenni. Závada Péter szintén Facebookon reagált Demeter szavaira:

Magyar íróként tiltakozom Demeter Szilárd, a PIM főigazgatójának immár rendszeressé vált, kultúrpolitikushoz méltatlan hangvételű kijelentései ellen, melyekkel hétről hétre a magyar irodalmat, színházat, zenét és filmet gyalázza, ezáltal pedig nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe. Szolidaritásomat fejezem ki továbbá Parti Nagy Lajos és minden olyan alkotó iránt, akikről az igazgató úr személyesen is méltatlanul nyilatkozott. Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt.

Závada Pál a Népszavának adott interjút, amelyben szintén védelmébe vette a költőt, egyben minősíthetetlennek nevezte Demeter szavait:

„A vonatkozó kijelentések ezúttal is minősíthetetlenek, azokat fölidézni még annyiban sem szeretném, hogy megütközésemet megindokoljam. Akit pedig ez a nyilatkozó a mosdatlan szájára vett – Parti Nagy Lajos – szakmánk legkiválóbbjainak egyike, ráadásul jó barátom – részletezzem ezek után, mi a véleményem?”

Úgy véli, hogy jóérzésű ember undorral fordul el az ilyen viselkedéstől:

De minderre rá is legyinthetnénk – bolond likból bolond szél fúj –, ha nem az volna a képtelen, méltatlan és a magyar kultúrát megalázóan provokáló helyzet, hogy ez az illető mekkora hatalommal bír, és hogy milyen híven képezi le a regnáló kormányzat értékrendjét és stílusát is.

Péterfy Gergely ugyancsak Facebookon reagált, szerinte „Demeter Szilárd bizonyos fokú profizmusra tett szert trollkodásból az utóbbi időkben és egész jól felméri, mit kell mondani ahhoz, hogy még a jobb érzésű fideszesek is úgy érezzék, legszívesebben a föld alá bújnának szégyenükben”.

Használd rendeltetésével ellentétesen a civilizációt: a diktatúrát nevezd demokráciának, a pogányságot kereszténységnek, a lopást gazdasági fejlődésnek. Mindenbe köpj bele, mindennek (is) állítsd körömszakadtáig az ellenkezőjét, mindenkit rúgj seggbe, majd pedig sértődj meg azokra, akik ezt sérelmezik

– írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik