Kultúra

Hiába mutatták be HBO Maxon is, kifejezetten jól indított a mozikban a Dűne

Warner Bros. - Legendary Enterta / Collection ChristopheL via AFP
Warner Bros. - Legendary Enterta / Collection ChristopheL via AFP
A pandémia miatt bevezetett hibridmegoldás sikerét bizonyíthatja Denis Villeneuve új filmje.

A Dűne lehet a jó példa arra, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett hibridmegoldás mégis működhet: a múlt héten bemutatott film ugyanis jól nyitott az észak-amerikai mozikasszáknál – írja a Variety.

Denis Villeneuve filmje 40,1 millió dollárt hozott az első héten, amely ugyan elmarad a pandémiás rekordtól – azt előbb a Venom 2, majd a Nincs idő meghalni című Bond-film állította fel 56 millió forintos amerikai nyitóhétvégével – a Warner számára mégis ez lett 2021 eddigi legjobban indító filmje. Fontos körülmény, hogy míg a Venomot és a Bond-filmet csak moziban mutatták be, addig a Dűne a premierrel egyidejűleg felkerült az HBO Max kínálatába is, így online is nézhető az előfizetők számára. Az sem elhanyagolható tény, hogy több országban már egy hónapja bemutatták, nemzetközi szinten a Dűne 220 millió dollárt hozott eddig, 165 millió dollárból készült. Denis Villeneuve, a film rendezője egyébként Christopher Nolan mellett az egyik leghangosabb kritikusa volt a hibridmegoldásnak.

A Dűnét követi a Gyilkos Halloween, ami nálunk csak most, Amerikában viszont már az előző héten debütált, 14 millió dolláros bevétellel a második helyen végzett a listán. A dobogóról néhány hete kirobbanthatatlan az új Bond-film, a Nincs idő meghalni, amely már átlépte az 500 millió dolláros globális bevételt.

A Venom 2 a Bond-film mögött a negyedik helyre csúszott újabb 9 milliós bevétellel, amellyel már 181 milliós amerikai, és 352 milliós globális bevételnél jár. A Marvel-filmet követi a Hibás Ron című animáció 17,3 millió dolláros összbevétellel fért be az első ötbe, megelőzve Ridley Scott filmjét. Az utolsó párbaj az év egyik legjobban várt filmje volt, ám csúnyán elhasalt a mozikban: két héttel ezelőtti bemutatója óta csak 8,6 milliót gyűjtött az amerikai mozikban, 12,7 milliót világszerte. A top 10-be befért még Wes Anderson új filmje, A Francia Kiadás, amely ugyan egyelőre „csak“ 1,3 millió dollárt gyűjtött, ám mindezt csupán 52 moziban szedte össze, világszerte ugyanis csak ezen a héten mutatják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik