Kultúra

A kassai Kerekes Péter filmjét jelöli Szlovákia az Oscarra

Cenzorka
Cenzorka
A Velencei Filmfesztiválon bemutatott Cenzorka egy odesszai női börtön fogvatartottjairól, illetve azok őreiről mesél.

Az új szlovák dokumentarizmus egyik legfontosabb alakja, az 1973-ban született, magát nem szlováknak, vagy magyarnak, hanem kassainak tartó Kerekes Péter neve itthon nem igazán ismert, pedig egész estés dokumentumfilmjei – ezeket, illetve a huszonöt évet felölelő pályája állomásait a Dunszt mutatta be – miatt maximálisan megérdemelné, hogy széles körben is minél többen megismerjék a munkáit.

Most újabb erős érv is szól amellett, hogy felzárkózzunk a Kerekes-életműből, hiszen Szlovákia legújabb filmjét, a szeptember 11-én, a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Cenzorkát jelölte a legjobb nemzetközi (korábban idegen nyelvű) filmnek járó Oscar-díjra.

A Keresnek, illetve írótársának, Ivan Ostrochovský-nak Velencében az Orizzonti szekció legjobb forgatókönyvéért járó díjat hozó, kevés fikciós elemet magában foglaló munkában egy odesszai női börtön lakóit, illetve őreit ismerhetjük meg – köztük a nehéz döntés kapujában álló, fia megszületése után röviddel hét évre ítélt Leszját, illetve a sokak bizalmasaként és barátjaként jelen lévő őrt, Irinát, akinek élete sok ponton nem is különbözik az elítéltekétől.

A két főszereplőt valójában színészek játsszák, ez azonban semmit sem von le annak értékéből, hiszen Kerekes éveken át járt vissza az intézménybe, hogy ezzel egyre közelebb kerüljön a gyerekükkel sokszor csak napi néhány órát töltő lakókhoz, akik a filmnek ezáltal nem passzív, a kamerától távolságot tartó, hanem aktívan jelen lévő részeivé váltak.

Szlovák filmet korábban egyébként sosem jelöltek erre a díjra, a csehszlovák érában azonban hat alkotás is versengett érte. Közülük kettő el is nyerte: 1965-ben az Üzlet a korzón, két évvel később pedig a Szigorúan ellenőrzött vonatok gyűjtötte be az aranyszobrot.

Az Oscarra jelölt filmek hivatalos listája 2022. február 8-án válik publikussá, a díjakat pedig március 27-én adják majd át Los Angelesben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik