Kultúra

Itt az ideje, hogy végre szögre akasszák a Dalí-maszkot kedvenc spanyol bankrablóink

TAMARA ARRANZ/NETFLIX © 2020
TAMARA ARRANZ/NETFLIX © 2020
Elstartolt A nagy pénzrablás fináléjának első felvonása, a piros overallosok még egyszer utoljára visszatérnek, hogy minden eddiginél látványosabb és furfangosabb módon zárják le a jegybanki rablásukat. A terv legalábbis ez volt, kérdés, hogy mit tud még felmutatni az eredetileg kétévadosra tervezett sorozat így az ötödik etap első felvonásában.

2017-ben, amikor a spanyol Antena 3 csatornán megjelent egy csapat Dalí-maszkos rabló, hogy kirámolják a királyi pénzverdét, vélhetően még a legoptimistábbak sem gondolták volna, hogy 2021 őszén az egész világ a történet ötödik évadát várja majd, amely az egyik legfontosabb premier lesz a Netflixen. Bár Álex Pina showrunner a spanyol sorozatipar egyik fontos alakja – olyan darabokat köszönhetünk neki, mint A bárka vagy a Bebörtönözve – sem álmodott arról, hogy az akkor még La Casa de Papel névre hallgató alkotás ekkora utat jár majd be.

Ekkor bukkant fel azonban a Netflix sikersorozatokat szimatoló orra, amely jó érzékkel választotta ki több spanyol darabbal együtt, és emelte be a kínálatába. Kicsit kozmetikázott is rajta: az eredetileg tizenöt részes sorozatot feldarabolta, hogy két hosszabb évad legyen belőle, és új címet is kapott, amely utalt a sorozat műfajára is. A 2020-ban megjelent, A nagy pénzrablás – A sorozat népszerűségének titka című dokumentumfilmből kiderült, hogy ugyan a Netflix megjelenése mindenképp jó jel volt, még ekkor sem reménykedtek az alkotók a világsikerben, hiszen a streaming-szolgáltató rengeteg külföldi sorozatot vesz be a kínálatába. A nagy pénzrablás egy volt a sok közül, szinte semmilyen különösebb promót nem kapott, ennek ellenére megtörtént a csoda: a Dalí-maszkot és vörös kezeslábast viselő rablók egyre több kattintást vonzottak, a sorozat pedig nagyon hamar meghódította a világot.

Kapcsolódó
A válságnak is köszönhetjük a világhódító spanyol rablókat
Az idén a világ egyik legkedveltebb sorozata nyolc spanyol Dalí-maszkos rablóról szól. A Netflix legnépszerűbb nem angol nyelvű sorozatát világszerte óriási tábor követi. De vajon miért?

A nagy pénzrablás a Netflix legnézettebb nem angol nyelvű sorozata lett, világszerte valóságos jelenséggé vált: sorra szerveződtek a tematikus bulik, tüntetéseken és focimeccseken tűntek fel az emberek piros overallban és Dalí-maszkban, a történet legfontosabb dalának számító olasz partizándal, a Bella Ciao pedig többször harsant fel a világban, mint valaha.

A királyi pénzverdét kirámoló rablók belopták magukat a nézők szívébe, a rendkívül izgalmas történet és a remek karakterek szinte odaszegezték őket a képernyő elé, ráadásul a sorozat igazán aktuális társadalmi problémákat feszegetett. Nem nehéz ugyanis azokkal a rablókkal szimpatizálni, akik tulajdonképpen a mindenkit kizsákmányoló bankoknak és a korrupt döntéshozóknak mutatnak fityiszt azzal, hogy nemes egyszerűséggel kinyomtatnak maguknak egy kamionnyi pénzt.

A probléma csak az volt, hogy mire a sorozat sikere beérett, addigra vége is lett. Az első két évad egy tökéletesen lezárt kerek egészet alkot, a Netflix-gépezet azonban – érthető módon – nem akarta ilyen gyorsan bezárni ezt az új, spanyol aranybányát. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, lobbizni kezdtek Pináéknál, hogy folytassák új évadokkal a sorozatot, akik dilemma előtt találták magukat:

van-e még mit mondani a rablókról úgy, hogy ne bőrlehúzásnak tűnjön, és ha nincs, van-e az a pénz, amiért mégis? Két hónapig tanakodtak, majd úgy döntöttek: vamos! A második etap szintén két részletben jelent meg immár a Netflixen 2019-ben és 2020-ban, nem meglepő módon egy újabb rablást helyezett a középpontba. A folytatáson azonban már nagyon érződött a streaming-gépezet jelenléte: sokkal nagyobb költségvetéssel dolgoztak, ennek köszönhetően jóval nagyobb léptékűvé vált a sztori, és a polkorrektség rubrikáját is biztos kézzel pipálták ki a meleg és transznemű szereplőkkel, valamint a feminista felhanggal.

Emellett viszont alábbhagyott az a lendület, ami miatt az első két évad jó volt: hiányzott belőle az a fajta frissesség és izgalom, amely az első rablásból természetesen áradt. A harmadik és negyedik évad ugyan kiszolgálta a rajongókat, de egy kockázat nélküli biztonsági játék lett. Arra viszont jó volt, hogy a hisztéria a tetőfokára hágjon, és minden eddiginél jobban várják a rajongók az új évadot, amely a járványhelyzet miatt csúszott. A Netflix-gépezet aztán ismét beindult, ketté is szelte az utolsó évadot, amelynek első öt része szeptember elején landolt a kínálatban, a tényleges befejezés pedig december 3-án jön.

Az előzetesek és a promók minden eddiginél nagyobb leszámolást, vért, port és mindenekelőtt könnyeket ígértek. Az ötödik évad épp ott veszi fel a fonalat, ahol a negyedik tavaly tavasszal letette: a rablóbanda még mindig a jegybankban van, ahonnan több tonnányi aranyat kell majd valahogy úgy kivinniük, hogy ez ne tűnjön fel az épületet körbevevő hatóságoknak. A tolvajakció szellemi szerzője, a Professzor szorult helyzetben van, mert a rendőrségtől kivágott Sierra épp pisztolyt szorít a fejéhez. Tíz rész van tehát még arra, hogy a rablóknak sikerüljön beolvasztani az összes aranyat, majd a Professzor a lehető legkevesebb áldozattal hozza ki őket onnan. Mindezt nehezíti a tény, hogy megérkezik a helyszínre a spanyol öngyilkos osztag a legelvetemültebb katonákkal, akiknek egyetlen célja van: emberéletet nem kímélve rángassák ki végre a rablókat a bankból.

A nagy pénzrablás folytatását egész biztosan imádni fogják azok, akik már az előző rablás biztonsági játékát is élvezték. Minden eddiginél látványosabb, ráadásul alaposan kiszolgálják a rajongókat, hisz a folyamatos flashbackekkel továbbra sem okoz gondot az olyan sorozatkedvencek visszahozása, akik történetesen már halottak. Ez azonban egyúttal az új széria nagy hibája is:

egyrészt mindent feláldoznak a fanservice oltárán, másrészt az egyre szaporodó hiányosságokat is ezzel, vagy a mindent elárasztó akciójelenetekkel próbálják palástolni.  

A történet fő vonalát képző jegybanki eseményekkel ugyanis látványosan nem tudnak mit kezdeni. Az ott lezajló cselekmény nagyjából öt mondatban összefoglalható, és mintha ezt a sorozat készítői is nagyon jól tudnák: mintha kifogytak volna az ötletből és a furfangból, már nincsen okos sakkjátszma a Professzor és a rendőrség közt, sem ámulatba ejtő átvágások. A befejezésben már a humornak sem jut hely, sőt, Denver sem nevet idiótán. Hangulatában rendkívül elkomorodott a sorozat, amely a fináléhoz közelítve azért valahol érthető is.

Totális háború van és káosz, ezekhez pedig a jól bevált flashbackek szolgáltatják a kötőanyagot.

Az egyik epizódban konkrétan beemelnek a visszaemlékezésben egy teljesen más rablást, ami persze látványos, és remélhetőleg tényleg lesz dramaturgiai szerepe Berlin fiának, de izzadságszagú időhúzásnak tűnhet a cselekmény szempontjából. Emellett szokás szerint több szereplő múltjába is belelátunk, ám a rajongói szívek pofátlan simogatásán kívül ezek sem tesznek túl sokat hozzá a sorozathoz. Ráadásul elveszik az időt több karaktertől is, többek közt például pont a Professzortól, akivel szintén látványosan nem tudnak mit kezdeni az utolsó évad első felében.

MANOLO PAVÓN/NETFLIX © 2020

Az viszont az új szériára nem jellemző tökösségre vall, hogy az ötödik rész végén egy olyan karaktert mertek kiiktatni, akinek a halála egyáltalán nem volt benne egy ilyen egyértelmű biztonsági játékban. A gond csak az, hogy a sorozat flashback-fétisével gyakorlatilag eliminálták a halált, így valójában nem érezhető úgy igazán egy-egy karakter hiánya, mivel a készítők úgysem mernek elengedni senkit. Ennek legékesebb példája, hogy az új évadban vannak olyan élő szereplők, akik kevesebb teret kapnak, mint a visszaemlékezésekben feltűnő halottak.

A sorozat tehát továbbra sem mer kilépni saját maga árnyékából, viszont, sajnos, egyre komolyabban veszi önmagát.

Grandiózusságával egyértelműen a heistműfaj csúcsára akar törni, nagyobbat akar szólni, mint eddig bármi – pedig az első rablás üdeségét, ezzel együtt sikerét is pont az okozta, hogy nem akarta feltalálni a spanyolviaszt, csupán egy szórakoztató heist-sztorit kínált.

A Money Heist-széria számára mintha átok és áldás lenne egyszerre a Netflix: ugyan a köztudatba emelték a sorozatot, ám a világszenzációvá válása miatt olyan irányba vitték el, ahol az igazi lelke odalett, csak a látvány és a fanservice marad, ami egész biztosan sok rajongót meggyőz, ám aki az első két évad esszenciáját keresné benne, azt aligha találja.

A nagy pénzrablás (Money Heist), 2021, 5. évad, 5 epizód, Netflix. 24.hu: 6/10

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik