Kultúra

Egy év börtönre ítélték tavaly Szente Vajkot, de nem ezért nem pályázott a Madách élére

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A két évre felfüggesztett büntetés nem jelentett volna akadályt, a pályázatot azonban végül nem adta le.

Szirtes Tamás igen, Cseke Péter nem, Szente Vajk pedig egyelőre nem jelentkezik be a Madách Színház igazgatói posztjáért – derült ki július végén. Szente ekkor arról beszélt, hogy számos művész és kolléga támogatása ellenére úgy döntött, mégsem adja le a pályázatát, mivel „talán nem ez a megfelelő pillanat, még nem jött el erre az idő”.

Az Indexhez nemrégiben eljutott információk szerint ennek oka akár a színész tavalyi egy éves, több tettestársához hasonlóan két évre felfüggesztett börtönbüntetése is lehetett volna, így kérdéssel fordultak hozzá, hogy kiderüljön, valóban a költségvetési ügy miatt mondott-e le a jelentkezésről.

A 2018-ban a Budapesti Operettszínház élére pályázó, arról Lőrinczy György miatt – a szavazatok 34,9 százalékát gyűjötte be, míg a győztes 53,4-et – lecsúszó Szente válaszában kijelentette:

Egy édesanyám és általam vezetett családi vállalkozásunk könyvelése 8 és fél évvel ezelőtt számviteli hibákat vétett. A bíróság a károkozás tényét megállapította. A vállalkozás vezetőiként a könyvelés által elkövetett hibákért felelősséggel tartoztunk, és a kárt az utolsó fillérig megtérítettük. A bíróság a döntésével a jogkövetkezmények alól előzetesen mentesített, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezem, melyet ezúton a szerkesztőségnek eljuttatok. Ebben látható, hogy büntetlen előéletű vagyok és nem állok a közügyektől való eltiltás alatt. A Madách Színház vezetésére kiírt pályázaton nem a fentiek miatt nem vettem részt, hiszen jogszerűen pályázhattam volna. Döntésemet más szempontok befolyásolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik