Kultúra

Jövőre foroghat Koltai Lajos Semmelweis Ignácról szóló új filmje

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A nemrég modellváltáson átesett SZFE ősszel induló mesterszakos rendező osztályának vezetőjével, Koltai Lajossal készült interjú az intézmény honlapján. A beszélgetésből kiderül, hogy Koltai új filmje, mely Semmelweis Ignácról fog szólni, a tervek szerint jövőre forog.

Most már talán beszélhetek róla, rengeteget dolgoztunk a forgatókönyvön és most úgy érzem, kész van. Semmelweisről fog szólni, élete legnehezebb korszakáról, a bécsi évekről. Van egy pici áthallás a napjainkban pusztító pandémia okozta orvosi-kutatói kihívások és Semmelweis zseniális felfedezése – amivel anyák millióit mentette meg – között

– nyilatkozta.

Koltai hozzátette, hogy film forgatására – melynek producere Lajos Tamás – producere, tanítványai is mehetnek már. Az SZFE-s tanításról elmondta, Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója beszélte rá, „olyan szépen, hogy megilletődött”.

Azt mondta a Csaba, hogy nincs más, aki egy személyben olyan operatőr és olyan rendező lenne, mint én. Azt kérte, hogy olyan legyen ez a kurzus, mint a Müpa. Nemzetközi színvonal Budapesten. Azt mondta, hogy tanítsam „magam”. Hetven film, több tucatnyi díj van mögöttem. Azt mondta, hogy azt tanítsd, amit csináltál, és ami te vagy. Ez egy nagyon szép felkérés. Ez most egy nagy feladat nekem. Eleinte féltem a felvételiztetéstől, hogy biztosan azokat fedezem-e föl, akiket érdemes, de most azt mondom, hogy jól választottam. Van egy komoly esély, hogy ez egy jó osztály lesz.

Szóba került az is, hogy tavaly ősszel Koltai és Novák Emil is kilépett a Magyar Operatőrök Társaságából (HSC), miután Novákot, a szervezet elnökségi tagját kinevezték az SZFE általános rektorhelyettesévé, és melynek következtében a HSC több mint húsz tagja lépett ki tiltakozásul a szervezetből, többek között Ragályi ElemérKende János, Erdély Mátyás, és Rév Marcell. Koltai és Novák közleményükben úgy fogalmaztak akkor, hogy „a hazai filmiparban egyre inkább gyűlölködő, vagdalkozó és személyeskedő hangnem a Magyar Operatőrök Társaságának közösségében is megjelent”, mindez pedig ellentétes a szakmai szervezet eddigi törekvéseivel. „Ebben mi nem kívánunk részt venni, ezért a mai nappal lemondunk az operatőr társasági tagságunkról”.

Arra a kérdésre, hogyan bírta az akkor őket érő támadásokat, Kolat válaszában őgy fogalmazott, nem foglalkozott vele, mert nem tudott vele mit kezdeni.

Ezt csak úgy lehetett, hogy semmit nem olvastam el, csak tudtam, hogy van a támadás. Mindig mondták, hogy „jaj az izé azt írta rólad” – nem érdekelt. Ugyanis nem tudok vele mit kezdeni. Válaszolni nem akarok senkinek, harcolni nem akarok senkivel, miért harcoljak? Megtámadtak, ez egy olyan helyzet volt, hogy könnyű volt támadni. Én nem vettem föl senkivel a kesztyűt. Amiket hallottam, akikről hallottam, ott meg az emberek nem érdekeltek, akik mondták. Szerencsére nem vagyok fészbukos, mert az tele volt, úgy tudom, mondták a gyerekeim is, az unokáim is, de hogy miről volt szó attól megkíméltek. Ezt másképp nem lehetett volna csinálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik