Kultúra

A becsült ár tízszereséért kelt el David Bowie egy szeméttelepen megtalált festménye

HANDOUT / COWLEY ABBOTT / AFP
HANDOUT / COWLEY ABBOTT / AFP

Egy ontarioi adományközpontban néhány dollárért vásárolt David Bowie-festmény több mint százezer kanadai dollárért kelt el egy árverésen. A leütési ár tízszerese annak, amit művészettörténészek előzetesen becsültek a képért. A DHead XLVI című, egy emberi fejet profilból ábrázoló portré része Bowie mintegy 47 alkotásából álló sorozatának, melyet 1995 és 1997 között festett – közölte Rob Crowley, a Crowly Abbott aukciósház elnöke.

Az aukciósház által az interneten árverésre bocsátott alkotásért – melynek hátulján jól látható Bowie jellegzetes aláírása és az 1997-es dátum – heves licit folyt, a világ minden részéről több mint ötvenen licitáltak. A festményt végül egy kilétét felfedni nem kívánó amerikai műgyűjtő vette meg.

Az eladó csupán öt kanadai dollárért vette meg tavaly nyáron a festményt a Torontótól északra fekvő South River egyik háztartási eszközöket áruló adományközpontjában. Az illető, aki nem műgyűjtő, csupán nagyon megtetszett neki a festmény, csak a vásárlás után vette észre a hátulján Bowie aláírását és ekkor vitte el novemberben az aukciósházba, ahol azonnal megkezdték az eredetvizsgálatot, végül angliai szakértők segítségével igazolták a kép eredetiségét.

Kapcsolódó
Elárverezik David Bowie festményét, amit egy szeméttelepen vásároltak 5 dollárért
A vásárlás nagyszerű befektetésnek bizonyult a szerencsés megtaláló számára, hiszen a kép árát egy nap a becsült ár többszörösére pumpálták fel, ami neki több ezerszeres hasznot jelent.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik