Kultúra

Amikor a szerelem közbeszól – a New York-i „Rómeó és Júliát” Alföldi Róbert rendezi Szegeden

Szegedi Szabadtéri Játékok
Szegedi Szabadtéri Játékok
Minden idők legtöbb Oscar-díjjal kitüntetett musicalje zárja az idén 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékokat.

Alföldi Róbert rendezésében látható idén a 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékokon minden idők egyik legnagyobb musicalklasszikusa, a West Side Story.

1962-ben, a 34. Oscar-gálán összesen tíz szobrot hozott el az Arthur Laurents szövegkönyvéből készült, Leonard Bernstein által komponált és Jerome Robbins koreográfus által rendezett musical, ami az egyik legsokrétűbb darab a világ musicalszínpadjain.

Azon túl, hogy a hűség, barátság és szerelem témáját dolgozza fel, olyan szenzitív kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, a társadalmi különbségek, az erőszak és a faji előítéletek. Nem szirupos love storyról van tehát szó, hanem kőkemény társadalmi látleletről is, amit ugyan az 50-es évek Amerikájából kapunk, de a mai korra is zavarbaejtő pontossággal illeszthető rá.

A történet helyszíne New York West Side negyede, ahol két egymással rivalizáló banda – a Jets (Rakéták) és a Sharks (Cápák) – szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. A második generációs amerikai fehér tinikből álló banda és a Puerto Ricó-i bevándorló fiatalok csapata közötti feszültség a végsőkig fokozódott: mindennaposak az utcai összetűzések, és kitörni készül a háború. Az utolsó nagy összecsapás előtt a két banda vezetője találkozóra készül, hogy megbeszéljék a részleteket. Csakhogy a szerelem közbeszól: a Rakéták  egyik alapítója, Tony ugyanis szemet vetett a Cápák vezetője, Bernardo félvér húgára, Mariára. A két fiatal első pillantásra egymásba szeret. Felcsillan a remény, hogy szerelmük talán véget vet a régóta tartó gyűlölködésnek, az összeütközés azonban elkerülhetetlen, az egyik összecsapásban Tony megöli Maria bátyját. Tony és Maria szerelme – akárcsak Rómeó és Júlia történetében – tragédiába torkollik, de nem ugyanúgy ér véget, mint Shakespeare drámája.

Erkélyjelenet a tűzlétrán

Shakespeare Rómeó és Júliáját modern amerikai történetté Arthur Laurents formálta át. Szinte egy az egyben adaptálta a Montague-k és Capuletek viszályát, valamint az ebből kialakuló további konfliktusokat az 50-es évek New York-jának miliőjébe, sőt, számos, ma már klasszikusnak számító jelenetet is elcsent Shakespeare-től. A West Side Storyban is megvan például az erkélyjelenet – igaz Tonyé és Mariáé egy hátsóudvar tűzlétráján játszódik.

A történeten 1949-ben kezdett el dolgozni Jerome Robbins koreográfus, Arthur Laurents drámaíró és a zeneszerző, Leonard Bernstein. Az akkor még csupán “zenés színháznak” nevezett mű East Side Story munkacímmel egy katolikus ír és egy zsidó bevándorló család konfliktusát mutatta be Manhattan Lower East Side városrészében húsvét-pészah idején. Laurents azonban meggyőzte alkotótársait, hogy eredetibb lenne, ha a New York-i Puerto Ricóiak lennének a középpontban. Akkoriban az újságok címoldalán gyakran szerepeltek a latin bevándorló fiatalok bandaharcai, ez adta Laurentsnek az ötletet.

Mivel a darab komoly társadalmi kérdéseket is feszeget, nem ment könnyen az elfogadtatása. Az előadás 1956 végére szinte teljesen elkészült, de a producer az utolsó pillanatban meggondolta magát, mert ellentmondásosnak találta a művet. Mások se akartak a helyére lépni, végül a dalszövegíró Stephen Sondheim egyik barátját, Harold Prince producert kereste meg, aki – miután Bernstein és Sondheim egy bérlakásban eljátszott neki néhány dalt – vállalta a feladatot. A Columbia lemezcég sem mondott rögtön igent a felkérésre, hogy elkészítse a zenét tartalmazó albumot, amely aztán milliós példányszámban kelt el.

A musicalt a hivatalos premier előtt 1957 augusztusában Washingtonban és Philadelphiában játszották, majd 1957. szeptember 26-án mutatták be a Broadwayn, és 734 előadást élt meg. Óriási sikert aratott, de az igazi világhírnevet a musical 1961-es filmváltozata hozta el a West Side Storynak.

Magyarországra 1965-ben jutott el a West Side Story: egy nemzetközi társulat jóvoltából a Szegedi Szabadtéri Játékokon láthatta először a közönség. Ez volt a fesztivál első musicalpremierje. Azt, hogy a West Side Story mennyire népszerű 2021-ben is, jól példázza, hogy decemberben kerül a mozikba az újabb filmváltozat, amelyet Steven Spielberg rendezett. A film forgatókönyvét az Oscar-jelölt, Pulitzer-díjas drámaíró, Tony Kushner írta az eredeti 1957-es musicalt jegyző Arthur Laurents könyve alapján.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szegedi Szabadtéri Játékok támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik