Kultúra

Pákh másképp emlékszik arra, miről tárgyalt vele Mészáros Lőrinc

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Mészáros Lőrinc, az ország messze legvagyonosabb embere, akinek a vagyona a koronavírus-járvány évében is hatalmas összeggel gyarapodott, azt mondta az Indexnek adott interjúban, hogy megvenné a Munkácsy-festményeket: „a közelmúltban többször tárgyaltam a Munkácsy-képek megvásárlásáról, de Pákh Imrével egyelőre még nem tudtunk megállapodni.” Több mint 60 képről van szó. „De nem szeretnénk, ha a Kogart Ház kizárólagosan Munkácsy-gyűjteménynek adna helyet. Sok kiváló magyar festményünk van, nem szeretnénk ezektől megfosztani a nagyközönséget. Ugyanakkor szívesen adnánk helyet egy állandó Munkácsy-kiállításnak.”

Másképp emlékszik minderre Pákh. Tárgyaltak ugyan egy Munkácsy-múzeum létrehozásáról az Andrássy úton, de a közös projekt kútba esett, ezért most már Debrecen polgármesterével egyeztet ugyanerről – mondta a hvg.hu-nak Pákh Imre, a milliárdos műgyűjtő. Azt tagadta Pákh, hogy képei megvásárlásáról tárgyalna Mészáros Lőrinccel.

Mint mondta, őt kiállítóhelyként régóta érdekelte a Kogart Ház, így amikor megtudta, hogy új tulajdonosa lett, megkereste Mészáros Lőrincet, akivel valóban többször is találkoztak. „De arról, hogy ő megveszi a Munkácsy-gyűjteményemet, nem volt szó, már csak azért sem, mert nem is volt eladó” – mondta a portálnak. Pákh úgy emlékszik, a téma nem festményvásárlás volt, hanem egy önálló Munkácsy-múzeum létrehozása, ebben a közös vállalkozásban pedig fele-fele részben lettek volna tulajdonosok, ebbe a cégbe persze apportként bevitte volna a festményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik