Kultúra

Kálomista Gábor: Az ELK*RTUK film nem közpénzből készült, a gumilövedékek igen

Megafilm
Megafilm

Azoknak, akik közpénzekről harsognak, érdemes lenne megérteni végre, hogy mi a törvényes lehetőségekkel élünk. (…) Az NFI nem támogatott minket, és ez az az állami intézmény, ahonnan közpénzeket kapnak a magyar filmek. De tegyük hozzá, hogy arról sem tudok, hogy a jelenlegi kormány közpénzből emberekre lövetett volna. Egy korábbinál viszont igen, és a a gumilövedéket biztos, hogy közpénzből vásárolják. Lehet közpénzekről beszélni, de az azért semmivel össze nem hasonlítható történet, amikor az egy hónapja regnáló miniszterelnök annak a tudásnak a birtokában esküszik fel a magyar Alkotmányra, hogy hazudott

– Nyilatkozta az Indexnek adott interjújában Kálomista Gábor, az őszödi beszédről készült ELK*RTUK című filmet gyártó Megafilm ügyvezetője. Ő, és szintén nyilatkozó kolléganője, Helmeczy Dorottya hangsúlyozta, hogy a filmhez kapott filmszakmai adókedvezmény minden Magyarországon készült filmnek jár. Emellett, mint mondják, a film szerintük olyan fontos ügy, hogy ők cégként alaposan a zsebükbe nyúltak azért, hogy a külföldi rendező és operatőr vízióit meg tudják valósítani, a téma pedig olyan, ami mellé lehet támogatókat is találni, akár civil, akár céges oldalról.

Az önrész alapvetően a Megafilm, illetve az idetartozó cégcsoport saját tőkéjéből, a tartalékok mozgósításával, és komoly bankhitelből jött össze. Ehhez jöttek a támogatók.

– mondta el Helmeczy. Az interjú feszült hangnemről árulkodik, Kálomista részéről a gyurcsányozás sem maradt el.

Ha csak egy ember sérült volna meg, egy ember vesztette volna el a fél szemét, akkor is főbenjáró bűn. Ha senki sem sérült volna meg, és nem lett volna tüntetés, akkor is főbenjáró a bűn, amit Gyurcsány Balatonőszödön beismert. Brüsszelben hirdetik a demokráciát, itthon meg lövetnek az emberek közé? Célzott lövéseket adnak le, kardlappal veretik, beviszik a kutyasétáltatót, és megkínozzák, hogy valljon? Innentől fogva engem Gyurcsány Ferenc ne hazudozzon le. Én még nem álltam a nyilvánosság elé azzal, hogy loptam, csaltam, hazudtam, mert nem tettem ilyet. Most azzal vádolnak, hogy közpénzből készítek filmet. Ez nem igaz, bár akár abból is készülhetne, mert ez a téma közügy.

A film készültéről annak idején a 24.hu számolt be elsőként, azóta pedig trailer is készült a produkcióhoz.

Kapcsolódó
800 millióból foroghat politikai krimi az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról
Nemzetközi stábot ígérnek, de a filmtervet egyelőre nagy titkolózás övezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik