Kultúra

Ledöntötték, folyóba dobták, most újra kiállítják Bristolban a 17. századi rabszolgakereskedő szobrát

Giulia Spadafora / NurPhoto / NurPhoto / AFP
Giulia Spadafora / NurPhoto / NurPhoto / AFP
A lakosok véleményét kérik, mi legyen a szobor sorsa.

A 17. századi rabszolgakereskedő, Edward Colston szobrát a tavalyi Black Lives Matter-tüntetések egyikén döntötték le, majd dobták a folyóba. A képsorok bejárták a világsajtót, nagy vitákat generálva. A pórul járt szobrot most újra kiállítják, de nem az eredeti helyén.

A bristoli kikötőben álló bronzszobrot a Minneapolisban meggyilkolt fekete George Floyd halála miatt kezdődött tiltakozások idején, 2020. június 7-én döntötték le. Péntektől a város M Shed múzeumában tekinthetik meg a látogatók – írja az MTI.

A kiállításon, amelyen a tiltakozó mozgalom alatt készült levelezőlapok is láthatók, arra kérik a helyi lakosokat, hogy vegyenek részt egy szavazásban annak eldöntésére, hogy mi történjen a szoborral a tárlat után.

A szobor 1895 óta áll a városban. A Bristol történetével foglalkozó bizottság munkájában részt vevő Shawn Sobers, a Nyugat-Angliai Egyetem tanára szerint a szobor ledöntésének Anglia- és világszerte nagy hatása volt. Kiemelte, hogy az antirasszista mozgalom nem a szobrokról szól.

A rasszizmust próbálja kiirtani a társadalomból, és egyenlőséget teremteni ott, ahol faji egyenlőtlenségek vannak, amelyek átívelnek a gazdasági különbségeken. A szobrok azonban azt jelképezik, hogy a brit városok mennyire komolyan veszik ezeket a kérdéseket

– mondta.

Sobers szerint Colston szobrának kiállítása lehetőséget teremt arra, hogy az emberek megbeszélhessék a történteket és mélyebben foglalkozzanak a történelemmel. Egyúttal arra is alkalmat ad, hogy megtudják, mit gondolnak a helybeliek, mivel ők élnek együtt ebben a városban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik