Kultúra filéző

Zsidai Roy: El fog fogyni a budapesti vendéglátás

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A budapesti vendéglátás válságáról beszélt Zsidai Zoltán Roy étterem-tulajdonos, gasztronómiai szakember. Zsidai az InfoRádió műsorában nyilatkozta, hogy egyelőre a változékony májusi időjárás miatt nagyon hektikus az újranyitó éttermek forgalma.

Mivel a forgalom elsősorban a teraszokra korlátozódik, az esős idő miatt vannak napok, amikor szinte semmi forgalom sincsen. Máskor pedig akkora a forgalom, amelyhez nagy számú személyzet kellene, ez pedig nyilván senkinél nincs meg – mondta Zsidai. Munkaerőt akkor sem feltétlenül találnak a helyek, ha meg tudnák fizetni, mert az elmúlt évben rengeteg munkavállaló tűnt el a vendéglátási szektorból.

Zsidai úgy fogalmazott, nem is bizonytalanok a következő hónapok, hanem egész biztosan nagyon fájdalmasak lesznek. Amíg a turizmus nem nyílik meg – amire legkorábban nyár végén, ősszel számít a szakember –, a mostani forgalom is mérséklődni fog Budapesten, a nyári vakáció alatt különösen. Ezzel párhuzamosan május végén kifutnak a járulékkedvezmények , és lassan minden, a járványidőszakra adott támogatás el fog fogyni.

Sokkal keményebb június-júliusra, sokkal nagyobb veszteségekre számíthatunk, mint akár februárban vagy márciusban. Egyszerűen el fog fogyni a budapesti vendéglátás – vidéken nem látok problémát

– fejtette ki Zsidai. Hozzátette, elengedhetetlennek tartana egy korábbi, akár a 2019-es év árbevételéhez mért egyszeri támogatást, mert a szektor számára rendelkezésre álló hitelek nem elégségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik