Húsmentes ételekre vált a világ egyik legjobb éttermeként ismert, három Michelin-csillaggal kitüntetett Eleven Madison Park. A New York-i étterem séfje, Daniel Humm már a tavalyi kötelező bezárás után megfogadta, hogy nem készíti többet egyik legnépszerűbb fogásukat, a disznóhólyagba töltött zellergumót. Végül azonban úgy döntött, teljes egészében száműzi a hús- és halételeket az étlapról – írja a New York Times.
A lap cikke szerint az étterem lépése azért figyelemre méltó, mert az utóbbi húsz évben az Eleven Madison Park volt az egyik hely, amely világszerte diktálta a gasztronómiai divatokat. Emiatt várható, hogy más éttermek is elmozdulnak a vegetáriánus és vegán kínálat felé. Humm azt mondja, belátta, hogy a húsalapú ételeik nem felelnek meg a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos saját elvárásainak.
Teljesen világos lett számomra, hogy meg kell változnia annak, amit a luxus fogalmán értünk. Nem térhetünk vissza ugyanoda, ahol eddig tartottunk.
Az Eleven Madison Park degusztációs menüje ezután is 335 dollár marad. Humm másik étterme, a londoni Davies and Brook ezután is kínál majd húsételeket.