Kultúra

Vádat emeltek a lengyel elnököt idiótának nevező író ellen

Adam Warzawa / EPA / PAP / MTI
Adam Warzawa / EPA / PAP / MTI

Börtönbüntetésre számíthat Jakub Żulczyk lengyel író, aki ellen vádat emeltek, miután idiótának nevezte Andrzej Duda lengyel elnököt, számol be róla Guardian. Az író egy november eleji Facebook-poszt alatti kommentben nevezte idiótának a lengyel államfőt, annak Joe Biden választási győzelmével kapcsolatos észrevételei miatt. Bár Duda gratulált Biden sikeres elnöki kampányához, elmondta, még kivárja, amíg az elektori kollégium kinevezi elnöknek. Żulczyk egy kommentben idiótának nevezte emiatt az elnököt, mivel a kollégium szavazata formalitás jellegű, nem döntő fontosságú.

Gyanítom, hogy nagyon hosszú idő óta az első író vagyok ebben az országban, akit bíróság elé állítottak azért, amit írt

– írta a vádemelésével kapcsolatban később a Facebookon.

Aleksandra Skrzyniarz, a varsói körzeti ügyészek szóvivője hétfőn a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta, hogy vádat emeltek egy férfi ellen, akit Jakub Z-ként neveztek meg.

A vádlottat azzal vádolták, hogy tavaly november 7-én egy közösségi oldalon nyilvános sértést követett el a Lengyel Köztársaság elnöke ellen, egy általánosan sértőnek elismert kifejezés használatával

– mondta el a szóvivő.

Hozzátette, hogy a vádat a hónap elején nyújtották be, a gyanúsítottat kihallgatták, de „nem ismerte el az állítólagos cselekmény elkövetését és magyarázatot adott”.

Lengyelországot többször bírálták különböző sértésekre vonatkozó jogszabályai miatt, köztük az egyik vallási érzelmek megsértését érintőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik