Kultúra

Baán László: nem a kormányoldal, hanem a főváros zárkózik el a vitáktól

Városliget Zrt.
Városliget Zrt.
A Liget-projekt miniszteri biztosa reagált Budapest főtájépítésze, illetve Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szavaira.

A szombat este a 24.hu-n bemutatott, a főváros Tájépítészi Osztálya által a Liget-projekt kapcsán megfogalmazott tizenhét pontos javaslatcsomagja, illetve az ahhoz tartozó vitairat, A Városliget a lassítás helye! az elmúlt napokban a kormány, illetve a főváros oldaláról is reakciókat szült.

Az írás publikálásának másnapján Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa (gondolatai első cikkünk végén olvashatók) kijelentette: a szakmai álláspontban semmiféle új tartalmi elem sincs, és eddig sem ők, hanem a témában semmit sem lépett főváros zárkózott el a politikai hívószavak helyett valós tényeken alapuló érdemi, szakmai párbeszédtől, pedig aggályait bármikor jelezhetné a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, egy erre a célra létrehozott szakmai munkabizottságban.

Google Earth Tizenöt év változása a Google műholdképein

Szavaira Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes hétfő este reagált:

a „sajtóban zajló üzengetések” helyett a személyes beszélgetésre voksoló politikus szerint a miniszteri biztos nem egyszerűen csak önellentmondásba keveredett, de a park jövőjével kapcsolatos február 25-i egyeztetésen a Városliget Zrt. képviselői egyszerűen nem jelentek meg.

Kapcsolódó
Kerpel-Fronius: Baán László önmagának mond ellent
A főváros az elsőként a 24.hu-n bemutatott javaslatcsomaggal segítené a Liget-projektet, de az együttműködésre látszólag nincs sok esély.

Kerpel-Fronius felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzati választási kampány óta eltelt több mint másfél évben világossá tették a Városliget fejlesztésével kapcsolatos elveiket, amit a fővárost jelenleg vezető koalíció Karácsony Gergely főpolgármesteri székbe való kerülése óta csak szilárdított, hiszen előbb útjára indították a Városligeti Építési Szabályzat készítéséről szóló indító határozatot, majd 2020 februárjában változtatási tilalmat fogadtak el a Városliget területére, 2020. szeptemberében pedig megszületett a Városligeti Építési Szabályzat.

Ennyit annak a szintén Baán László által megfogalmazott állításnak a valóságtartalmáról, amely szerint az új városvezetés másfél évig nem tett semmit. Ezzel szemben hiába vártuk, hiába ígérte meg Baán a Válasz Online podcastjában is, hogy átadja a projekthez kapcsolódó terveket a fővárosnak, ez a mai napig nem történt meg. Ehelyett erőszakkal írták felül a főváros által a Liget egész területére elfogadott változtatási tilalmat, majd a Városligeti Építési Szabályzatot is. A legkevesebb, amit mondhatunk, hogy meglehetősen sajátos értelmezése ez az együttműködésnek.

– zárta gondolatait a főpolgármester-helyettes, akinek szavaihoz kedden a 2020-ban alapított főtájépítészi széket elsőként elfoglaló Bardóczi Sándor is csatlakozott.

Kapcsolódó
Budapest főtájépítésze: Látjuk, hogy készül valami a Ligetben ismét
Bardóczi Sándor szerint a főváros folyamatosan próbálkozik azzal, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, de a Városliget Zrt. mereven elzárkózik ettől.

A szakember soraiból kiderült: rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a Városligeti Építési Szabályzat módosítását előkészítő tavalyi fórumhoz hasonlóan a Városliget Zrt. most is nemet mondott a Főváros meghívására, így ezeket a kérdéseket részleteiben nem tudták megbeszélni, sőt, azt sem tudják, hogy mi fog történni a Felvonulási tér hetven évvel ezelőtti születése miatt részben már eltűnt, a Néprajzi Múzeum építése miatt eredeti formájában most már helyreállíthatatlan Rondóval.

Móra András / Fortepan A Felvonulási tér részletének 1959-es képe, a fotó jobb szélén a Sztálin-szobor talapzatából lett dísztribünnel. Ezt a területet visszaadhatták volna a parknak, de végül a Néprajzi Múzeum épült a helyére

A Városliget Zrt. az érvényes vagyongazdálkodási szerződésben foglalt kötelezettsége ellenére ugyanis nem közli velük,

hogy milyen irányban folytatódnak tovább a munkálatok, amik továbbra sem állnak le, sőt, nem megerősített forrásból úgy értesültek, hogy a Rondó körüli átalakításnak hamarosan nekilátnak.

A két fővárosi vezető gondolataira Baán László most újra egy, a szerkesztőségünknek küldött levélben reagált. Ezeket változtatás nélkül közöljük.

Örömmel látjuk, hogy a Főváros vezetése másfél év merev elzárkózás után végre nyitottnak mutatkozik megosztani elképzeléseit a Városliget jövőjéről. Az viszont sajnálatos, hogy ezt nem az erre a célra az egyetlen megfelelő fórumon, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában teszi. Így hamis Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes mai nyilatkozata, miszerint a projekt miniszteri biztosa elutasította a park jövőjéről szóló párbeszédet. Az igazság ezzel szemben az, hogy Baán László és a Városliget Zrt. nem utasította el a Főváros által kezdeményezett szakmai párbeszédet, csak jelezte, hogy ennek a párbeszédnek a kormány és a főváros közötti megegyezésnek megfelelően a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a színtere, ahol ezt az egyeztetést a kormányoldal már többször is kezdeményezte, de a főváros eddig mindig elutasította.

A Városliget Zrt. február 19-én kelt, a Főpolgármesternek címzett levelében ezt írta: ”Engedje meg, hogy először is megköszönjem és különösen örömtelinek nevezzem kezdeményezését a Városliget megújítását megvalósító Liget Budapest projekt soron következő teendőiről való szakmai egyeztető tárgyalások tekintetében, hiszen ez teljes mértékben egybecseng a kormányzati oldalnak a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) eddig már kétszer is felvetett javaslatával, amely korábban a fővárosi oldal részéről sajnos elutasításra került. Tekintve, hogy a Liget Budapest projektnek mint kiemelt jelentőségű állami fejlesztésnek – ahogy eddig, úgy a jövőben is – az FKT a kijelölt egyeztetési fóruma, ezért kérem, hogy ezen kezdeményezését a szakmai egyeztetések megindításáról szíveskedjen a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa megszokott eljárásrendjében jelezni. Baán László miniszteri biztos úrnak – a Miniszterelnökséggel egyeztetett – tájékoztatása szerint – Főpolgármester úr ezirányú kezdeményezése esetén a kormányzati oldal akár már az FKT soron következő ülésén is szívesen látja a napirenden a Liget projekt vitatott elemeiről való szakmai egyeztetés megindítását.

Bardóczi Sándor cikkében valótlanul állítja, hogy a Városliget Zrt. elzárkózik a Liget jövőjét érintő párbeszédtől. Ezzel szemben az igazság az, hogy a Kormány már több mint egy éve szorgalmazza a tárgyalásokat a Liget projekt főváros által vitatott elemeiről a két fél közötti hivatalos fórumon, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, ám a főpolgármester mindannyiszor mereven elzárkózott a Városliget jövőjéről szóló vitától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik