Kultúra

Enyedi Ildikó balatoni kémsorozatának terve díjat nyert a Berlinalén

Joyrider
Joyrider

Egy napon belül a második hír Krigler Gábor Joyrider nevű cégével kapcsolatban: reggel arról tudósítottunk, hogy megvan a rendezője a Joyrider szerb-magyar koprodukcióban készülő sorozatának, most pedig arról számolhatunk be, hogy sorozattervük, a Balaton Brigád nyerte a Berlinale Co-Pro Series Pitch fórumának díját, a Séries Mania Project Exchange Awardot. Az eseményre a világ minden tájáról több száz tervet neveznek minden évben, ezek közül a Berlinale kurátorai tízet válogatnak ki, melynek alkotói gondosan szelektált szakmai közönség előtt rövid prezentáció keretében mutathatják be projektjüket. A cél, hogy nemzetközi partnerekre, koproducerekre, forgalmazókra, csatornákra találjanak a sorozataik megvalósításához.

Ez volt az első alkalom, hogy magyar sorozat tervét is nevezték a sorozattervek berlini szemléjére, és rögtön meg is kapta azt a megtiszteltetést, hogy meghívják a Series Mania nevű szakmai fesztiválra, melyet augusztus 30. és szeptember 1. között rendeznek majd a franciaországi Lille-ben. A Series Mania alapítója, Laurence Herszberg kiemelte a Variety tudósításában, hogy számukra a Balaton Brigád egyértelműen kiemelkedett az idei mezőnyből: „Vonzódtunk a történet eredeti napos tóparti helyszínéhez, a karakterek összetettségéhez, és a friss és ízlésesen múltidéző hangvételéhez.”

Kapcsolódó
Enyedi Ildikó Balaton-parti thrillersorozatot rendezhet
A Balaton Brigád tervét a Berlinalén mutathatják be az alkotók.

A Balaton Brigádról korábban megírtuk, hogy a vezető rendezője az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Enyedi Ildikó lesz, és a leírás szerint a Balaton Brigád különös hangulatú, történelmi thriller, a magyar tengernél játszódik a nyolcvanas évek derekán. A Stasi különleges egysége a tónál nyaraló keletnémet turisták megfigyelésére szakosodott. A brigád meghasonlott vezetője saját, elhidegült családját is kénytelen megfigyelni, miközben maga is a disszidáláson gondolkodik, és furcsa kapcsolatot alakít ki egy magyar belügyessel. A német és magyar nyelvű, nyolcrészesre tervezett széria írói Krigler mellett Lovas Balázs és Lengyel Balázs. A projektbe most az RTL Klub is beszállt.

A Joyrider nevű céget a korábban az HBO magyar sorozataiban dolgozó Krigler Gábor alapította, a további tagjai Krigler-Tóth Emőke, Angyalosy Eszter és Hutlassa Barnabás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik