Kultúra

Lassan már ciki lesz a hagyományos szex a tinik körében

Getty Images
Getty Images
Egyre több amerikai kamasz népszerűsíti a fojtogatós és a durva szexet a TikTok egyik aloldalán, a FreakTokon. Pszichológust kérdeztünk a jelenségről és arról, hogyan lehet ezen változtatni.

Ciki vagy, ha nem szereted a fojtogatós szexet és a pofonokat

2020 novemberében majdnem 600 millión állt a FreakTokra feltöltött videók össznézettsége. Az oldal kínálatában leginkább szexuális tartalmakat lehet találni, például tippeket, szexuális fantáziálásokat, valamint kedvenc szexuális együttlétek helyeinek fényképét. Ezekben az alkotók általában cenzúrázzák a vulgáris vagy erősebb szavakat, olyan hangulatjelekkel helyettesítve ezeket, mint egy padlizsán vagy mogyoró emoji a férfi nemi szervek helyett.

Az nem egyértelmű, hogy a FreakTok alkotóinak és nézőinek mekkora része kiskorú. Néhány furcsa profil leírásában a 16+ vagy a 18+ szerepel, így jelezve, hogy tartalmuk csak felnőtteknek szól, de más beszámolók és megjegyzések azt mutatják, hogy a TikTok aloldalán a kiskorúak aktivitása is számottevő. Ez azért is furcsa, mert az alkalmazás közösségi irányelvei kimondják, hogy „nem engedélyezik a kiskorúak szexualitásával kapcsolatos vagy szexuálisan tárgyiasító tartalmakat”.

A FreakTok gyakran tartalmaz kink szexre vonatkozó videókat, de kifejezetten a kink közösségre és annak gyakorlataira vonatkozó tartalom is megtalálható a #KinkTok hashtag alatt, mely több mint 3 milliárd megtekintésnél jár. Az angol szlengben kinkként emlegetett kifejezést azokra használják, akik a szokatlan szexuális örömöket részesítik előnyben, például a különböző fétiseket, a szerepjátékokat vagy a BDSM-et.

A nem konvencionális szexuális tevékenységek ellenpontjaként használják a vanilla, vagyis vanília szex kifejezést, mely a perverz fordulatoktól mentes, „hagyományos” szex megfelelője, és úgy tűnik, egyben a frigiditás új fokmérője is. A TikTokon legalábbis ez a tapasztalat a Vice egyik írása szerint. A cikkben több felhasználó is hasonló élményről számol be annak kapcsán, mi van akkor, ha a többséggel szemben nekik nem tetszik egy-egy erőszakosabb tartalmú poszt. Egy 19 éves lány például azért kapta meg a magáét a többi tiktokostól, mert negatív véleményt fejezett ki egy poszttal kapcsolatban. Ebben az illető a barátnőjét gúnyolta, amiért az nincs benne a fojtogatós szexben.

Azt írtam mellé, hogy attól még nem vagy unalmas, mert nem jön be a fojtogatás, mire sorra kaptam a kommenteket, hogy nem tudom, hogyan kell jól érezni magam és nyilván nem vagyok elégedett a szexualitásommal.

A lány ennek következtében elkezdte megkérdőjelezni saját magát, és végül törölte megjegyzését, mert egyre személyesebb kommenteket kapott.

Elkezdtem azon gondolkodni, hogy ezt tették a szex-pozitív emberek, és hogy talán csak nem értettem, miként néz ki a «jó szex». Azon kaptam magam, hogy megvédem a saját preferenciáimat, mert az emberek nem voltak nyitottak arra az elképzelésre, hogy valóban szeretem a «normális szexet».

@yngphantxm

🥰 #fyp #foryou #viral #eboy #softboy #foryoupage

♬ doves in the wind - ivy😁

Hasonló egy másik, 17 éves kamaszlány esete, aki megosztotta egy másik felhasználónak a durva szexet dicsőítő posztját. A lányt prűdnek nevezték az erre reagáló kommentekben, de azt mondja, ez nem okozott hatalmas meglepetést, hiszen barátai egy része is sokkal elfogadhatóbbnak tartja a fojtogatós szexet, mint az extremitástól menteset.

De láttam olyat is az ismerőseim között, aki belekényszeríti magát ebbe az egészbe és úgy tünteti fel magát, mint aki ezeket az extrém dolgokat élvezi, csak azért, hogy ne lógjon ki. Ez az egész egy nagy versengés lett.

Elmosódik a határ a konszenzusos szex és a szexuális erőszak között

Fiona MacKenzie, a We Can’t Consent to This (Ebbe nem egyezhetünk bele) nevű kampánycsoport alapítója szerint ez a tendencia aggasztó. Az említett csoport létrehozása a nőket szex közben érő erőszak fokozódására adott reakcióként értékelhető.

A fiataloknak azt sugallják, hogy mindenki ezt csinálja. A társadalmi nyomás azt jelenti, hogy a tizenéves és húszas éveiben járó nőknek azt mondják, rendellenes az, ha nem élvezik a pofonütést vagy a fojtogatást. Ez most az alapértelmezett elvárás

– mondja a Vice cikkében.

MacKenzie azt gondolja, hogy az emberek megszégyenítése során a konszenzusos szex és a szexuális erőszak közötti határok elmosódhatnak. Az emberek negatív tapasztalatait lekezelik, miután azon az alapon utasítják el őket, hogy átlagos szexuális preferenciákkal rendelkeznek, teszi hozzá. 

Riasztó, hogy a szexuális erőszakot dicsőítő videók a TikTok-on is rendkívül népszerűek. Egyes videók ráadásul romantizálják a családon belüli bántalmazást, az „idegbeteg barát” szóképet és még azokat a dolgokat is, amelyeket „a lányok akarnak, de nem fogják kérni”. Tavaly nyáron a TikTok kénytelen volt eltávolítani bizonyos tartalmakat a 365days hashtag alatt, miután a felhasználók a szex során kapott zúzódások vagy olyan felvételek megjelenítésére használták, amiken partnerüket a torkuknál fogva szorongatják. A hashtag a Netflix sok vitát kirobbantó, azonos című filmjére utal, melyben a férfi dominanciától kezdve a nő szexuális objektummá tételén át a lelki és fizikai agresszióig minden megtalálható.

Varga Aida pszichológus, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány online szexedukációs programja, a Yelon munkatársa szerint egyáltalán nem biztos, hogy az, aki a fentiekhez hasonló, erőszakos szexet népszerűsítő posztot rak ki, hisz is benne vagy űzi, csupán jó poénnak gondolja, esetleg így akar sok követőt szerezni.

Viszonylag gyakori, hogy az ilyen tartalmak mögött nem feltétlenül áll valódi meggyőződés, de ezt kommunikálja az illető, ezáltal mások kipróbálják a látottakat.

Varga Aida szerint azok a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, akik annyira egyedül vannak, hogy senkivel nem tudnak erről a témáról beszélni, és ezért nem tudják akár kritikusan átgondolni azt, hogy mi az, ami ebből igaz vagy jó.

Az biztos, hogy a jelenség vastagon a pornóból jön. Ha egy kamasz beír egy szexszel kapcsolatos kérdést az interneten, a pornó az első, amit válaszul kap rá. Ez abból is jöhet, hogy ha otthon feltesz egy kérdést és nem kap rá választ, az interneten rá fog keresni, és sok káros tartalmat fog találni

– mondja, mindezek mellett lát némi fejlődést ennek kapcsán a társadalomban:

Egyre többet gondolkodunk arról, hogy a pornó sokszor nem a valóságot mutatja, hanem egy fiktív film. Sok káros tévhitet és elvárást támaszt a gyerekekben, akik azt gondolhatják, hogy ugyanolyan szőrtelennek kell lenni, ugyanolyan hosszan kell bírni, ugyanúgy élvezni a hajhúzást, vagy a szex abból áll, hogy csúnyán beszélünk a másikkal, esetleg megszégyenítjük.

Dr. Gail Dines, a hiperszexualizált média fiatalokra gyakorolt ​​hatásával foglalkozó Reframed nevű szervezet kulturális elnöke is a pornót okolja a problémáért.

A pornográfia a szexuális nevelés legnagyobb formálója. Mivel a legnézettebb pornójelenetek 88 százalékát nőkkel szembeni fizikai agresszió okozza, nincs semmi, ami azt mondaná a fiataloknak, hogy nem ez a normális.

Ennek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy egy nemrégiben, a 18–39 év közötti nők körében végzett felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő nők 38 százaléka nem kívánatos köpködést, fojtogatást vagy pofozást tapasztalt konszenzuson alapuló szex során. Ez a tekintetben is aggodalomra ad okot, hogy ezeknek a magatartásoknak a normalizálását összekeverik a beleegyezéssel. Az Amerikai Egyesült Államokban Rough sex murder defense-ként ismert jogi védekezést azon szexuális aktus közben bekövetkezett halálesetekkel kapcsolatban  használják a váddal szemben, melyek során az áldozat kifejezetten kérte azt a magatartást, amely a halálához vezetett, és a halál olyan szexuális magatartás eredménye volt, melyhez az áldozat hozzájárult, akár követelhette is azt. Meglepő eredményt mutat a statisztika az említett védelem felhasználását tekintve, mely a halállal járó nemi aktusok esetében egy évtized alatt 90 százalékkal nőtt. Ez jól mutatja, miként mossák össze a szexuális erőszakot egyre inkább a szexuális felszabadítással.

A TikTok szóvivője ezzel szemben azt mondja, közösségük biztonságának megőrzése a legfontosabb prioritás, a közösségi irányelvek pedig egyértelművé teszik, hogy mi nem fogadható el a platformon, ebben pedig benne foglaltatik az olyan tartalom is, amely ábrázolja, kéri, elősegíti, normalizálja vagy dicsőíti a nem konszenzuson alapuló szexuális cselekményeket vagy a szexuális erőszakot.

Technológia és moderálás kombinációját használjuk minden olyan tartalom vagy fiók áttekintésére, azonosítására és eltávolítására, amely sérti ezeket a szabályokat.

Sheldon Cooper / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Ha visszafordítani nem is, változtatni lehet

Varga Aida szerint társadalmilag elég sok szinten kellene változtatni ahhoz, hogy ez a jelenség visszaszoruljon. Bár itthon nem látni annyira, hogy hasonló videók lepnék el a TikTokot, ez nem jelenti azt, hogy a kamaszok között ne játszódnának le hasonló folyamatok, mint amerikai társaiknál, már csak ezért sem, mert gyakran romantizáljuk Amerikát, kamaszkorban pedig extrán erős befolyással vannak ránk a példaképek, akikre felnézünk és hasonlítani akarunk, mondja.

Bár sok az ellentmondásos statisztika a tekintetben, csökkent-e az életkora az aktív szexuális életet élőknek, az biztos, hogy a gyerekek sokkal több szexuális tartalmú üzenet kapnak a médiából, így a kortársaktól is. Mivel több ilyen inger éri őket, ez kihatással van a szexuális érdeklődésükre, ezért nem meglepő, hogy hamarabb is kezdenek el szexuális életet élni, mutat rá a pszichológus, miközben azt is tapasztalja, hogy több fiatal tudatosabb, mint az előző generációk tagjai.

Például gondolkodnak arról, hogyan szeretnének szexuális életet élni és védekezni. Egyre több az üzenet arról, hogy kommunikáljunk az igényeinkről, de így is rengeteg munkánk van még ebben, elég, ha csak arra gondolunk, hányan választják és tekintik védekezésnek a megszakításos módszert, sőt akár a sürgősségi tablettát és az abortuszt is, miközben nem az. Ebben benne van az is, hogy még mindig nem elég jó az edukáció, drágák a fogamzásgátlási eszközök, illetve sok kistelepülésen nehezen érhetők el.

Varga Aida szerint fontos lenne az erőszakkal szembeni zéró tolerancia, a nemek közötti kérdések egyenlőség felé terelése, de az a fajta kommunikáció is, amely azt erősíti, hogy nem tabu a szexről kérdezni és beszélni.

A gyerek szexuális nevelése és a szexszel kapcsolatos viszonyának kialakítása többől áll, mintsem, hogy kiskamasz korában tartunk neki egy beszédet. Születésétől kezdve figyelünk rá, szeretjük, megtanítjuk nemet mondani, megismertetjük a saját testével és hasonlók

– fogalmaz.

A pszichológus szerint, aki ilyen légkörben nő fel, és megtanulja, hogy a teste saját magáé, ő dönt arról, hogy ki ér hozzá, felismeri, hogy mire van szüksége, mi esik jól számára, és tudja, hogy nemet mondhat bármire, amire nem vágyik, sokkal magabiztosabb lesz az említett kérdésekben később.

Persze, még ők is találkozni fognak pornóval, vagy belekeveredhetnek érzelmi zsarolós helyzetekbe, esetleg beszélgetni kezdenek idegenekkel a neten, akik képeket akarnak kicsalni tőlük. De olyan is van, hogy csak vállalja a véleményét, és emiatt meghurcolják, ennek következtében megkérdőjelezi a saját álláspontját. Hogy érik-e atrocitások a gyerekeket, nem feltétlenül azon múlik, hogy a szülőktől mit kapnak meg, viszont az, hogy a gyerek erre miként reagál, igen. Fognak tudni például segítséget kérni, ha nehéz vagy veszélyes helyzetbe kerülnek, míg az, aki azt tanulta meg, hogy nem mondhat nemet arra, ami nem nyújt örömet, sokkal kiszolgáltatottabb a bántásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik