Kultúra

Vidnyánszky: Akik felmondtak, azoknak nem a diákok számítanak, őket csupán eszközként használják

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A hétfői után kedden újabb interjút adott Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek, melyben arra reagált, hogy hétfőn további huszonöt oktató hagyta ott az SZFE-t. A hétfőn távozók között van többek között Upor László, az SZFE eddigi utolsó, megbízott rektora, illetve többen az intézmény korábban lemondott szenátusának tagjai közül, így Báron György, Németh Gábor és Szórád Máté.

Vidnyánszky a lapnak elmondta, hogy csupán vasárnap jutott el hozzájuk a hír, a péntekig sztrájkoló tanárok úgy tettek, mintha maradnának. Az egyetem 2020-ban megalakult kuratóriumának elnöke szerint „akik felmondtak, azoknak nem a diákok számítanak, őket csupán eszközként használják”.

Pár hónappal ezelőtt megfogalmaztuk, hogy a leggonoszabbul akkor fognak eljárni a tanárok, ha úgy csinálnak, mintha maradnának az SZFE-en, és a februári évkezdés első napján mondanak fel. A döntésük ehhez van igazítva annak érdekében, hogy megnehezítsék a mi dolgunkat

– fogalmazott.

Szóba került a sztrájk befejezésének pénteki bejelentése is, melyről Vidnyánszky elmondta, a sztrájk az indításakor is törvénytelen volt, és inkább szétszakítják az egyetemet, mintsem együtt próbálnának dolgozni az új vezetéssel.

Kapcsolódó
Németh Gábor: A távozó oktatók a Freeszfe-ben folytatják a munkát
Már közel száz tagja van a Freeszfe Egyesületnek. A cél az, hogy diplomát is tudjanak adni.

Vidnyánszky hétfőn arról is beszélt, hogy a „hangos propaganda” ellenére 1200 fő jelentkezett az egyetemre, ami közel hetven fővel, öt százalékkal több a tavalyi adatoknál, eközben mindössze négy hallgató hagyta ott az egyetemet. Azt elismerte, hogy „többen vannak, akik passziváltak”, azonban szerinte ezt a járványhelyzet is indokolhatja, „nem feltétlenül a változás miatt” alakult így.

Mindeközben az SZFE hallgatóinak részéről hétfőn jelezték a 24.hu-nak, hogy az idei évben az egyetem tizenhat szakot indított, arra jelentkeztek valamivel kevesebben, mint tavaly hét szakra. A hvg.hu ellenőrizte a felvételi statisztikákat, amelyek szerint tavaly 1390-en jelentkeztek az egyetemre. A lap azt is írja, pontosabb, ha nem a tavalyi évhez hasonlítjuk a számokat, mert a több új szak miatt idén összesen legfeljebb 125 hallgató nyerhet felvételt, míg tavaly legfeljebb 82. Mint írják, 2019-ben voltak hasonlóak a számok: akkor 128 felvételizőt vettek fel és 2035-en felvételiztek. Ehhez képest most 42 százalékos lenne a visszaesés, ha a csaknem 1200 a jelentkezések számát mutatná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik