Kultúra

Németh Gábor: A távozó oktatók a Freeszfe-ben folytatják a munkát

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Újabb 25 oktató távozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, derült ki hétfőn. A listában szereplők között vannak eddigi főállású és szerződéses oktatók, illetve eseti megbízásokkal alkalmazott munkatársak is.

Elértük Németh Gábort, a most felmondott oktatók egyikét, aki tavaly augusztus végéig az egyetemi szenátus tagja is volt. Németh azt mondta, a távozó oktatók közül szerinte mindenki arra készül, hogy a Freeszfe Egyesületben folytatja a munkát. Az Egyesület 30 fővel alakult meg, nemrég újabb 60 tagot vettek fel.

Jelenleg helyet keresnek maguknak az oktatáshoz, a céljuk pedig az, hogy diplomát is tudjanak adni hallgatóiknak.

Ezzel kapcsolatban különböző tárgyalásokat folytatnak, de Németh azt mondta, konkrétumokat csak megkötött megállapodások alapján mondana.

Megkérdeztük azt is, közjogi értelemben milyen változást okoz, hogy Upor László, az SZFE utolsó megbízott rektora is felmondott. Németh emlékeztetett rá, hogy Uport annak ellenére nem nevezte ki soha az előző fenntartó, hogy pályázatát az egyetem támogatta. Ugyanakkor új pályázatot sem írtak ki, és hivatalosan soha nem válaszoltak arra, miért nem nevezik ki rektornak Uport. Miután 2020-ban az egyetem modellt váltott, a felálló kuratórium új szervezeti és működési szabályzatot fogadott el, a rektort azonban ennek alapján is pályázás útján választanák. Ilyen pályázatot azóta sem írtak ki, kineveztek ugyanakkor rektorhelyetteseket, Németh Gábor szerint jogsértő módon, őket ugyanis a rektornak kellett volna kineveznie.

Németh úgy fogalmazott, a helyzetet bonyolítja, hogy az ő értelmezésében a lemondott Upor László továbbra is az SZFE utolsó, a szenátus által kiválasztott rektorjelöltje. A jelenlegi szabályozás értelmében korábbi pályázata érvényes maradt, annak érvényességéhez ugyanis Upornak nem feltétlenül kell az egyetem alkalmazásában állnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik