Kultúra

Vidnyánszky Attila: Félnek az SZFE új tanárai, hogy földönfutóvá teszik őket

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Indul a tavaszi félév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ehhez időzítve interjú jelent meg Vidnyánszky Attilával a Magyar Nemzetben. Az SZFE 2020-ban megalakult kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a „hangos propaganda” ellenére 1200 fő jelentkezett az egyetemre, ami közel hetven fővel, öt százalékkal több a tavalyi adatoknál. Eközben mindössze négy hallgató hagyta ott az egyetemet. Azt Vidnyánszky is elismeri, hogy „többen vannak, akik passziváltak”, azonban hozzáteszi, ezt a járványhelyzet is indokolhatja, „nem feltétlenül a változás miatt” alakult így.

Az új egyetemi működéssel kapcsolatban elmondta, a filmes hallgatók órái már ebben a félévben átkerülnek a Duna TV egykori, Mészáros utcai épületébe, az Ódry Színpad helyett pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében fogják mostantól tartani a vizsgaelőadásokat. Vidnyánszky szót ejtett arról is, hogy az új kuratórium ellen tiltakozó Freeszfe Egyesület a színházi szakma megosztására törekszik, ennek érdekében „elfoglalnak egy zeneiskola számára felújított épületet”. Az már nem került be az interjúba, hogy a Freeszfe időközben lemondott arról a lehetőségről, hogy ők használják a korábban a Molnár Antal Zeneiskola számára felújított Damjanich utcai épületet.

Az interjú legerősebb állítása, hogy az SZFE új tanárai közül többek nevét be sem tudták még jelenteni, mert az érintett oktatók félnek, hogy azonnal megbélyegeznék őket.

Kiadták a parancsot, hogy földönfutóvá kell tenni bennünket. Ennél gyilkosabb szavakat nehéz elképzelni

– fogalmazott Vidnyánszky. Ugyancsak nem árulják el a külföldi vendégoktatók nevét sem, mert „nemzetközi hadjárat indulna ellenük”.

Az interjú készítője „szoronghatnak a kollégái, melyikük kaphat Kossuth-díjat” felütéssel szóba hozta azt is, hogy Vidnyánszkyt felkérték, legyen tagja a Kossuth- és Széchenyi-díj bizottságának. A felvetésre Vidnyánszky Attila azt mondta, megtisztelő, hogy kíváncsiak a véleményére, de nem ő dönt.

Frissítés:

Az SZFE hallgatóinak részéről jelezték nekünk, hogy az idei évben az egyetem 16 szakot indított, arra jelentkeztek valamivel kevesebben, mint tavaly 7 szakra. A hvg.hu ellenőrizte a felvételi statisztikákat, amelyek szerint tavaly 1390-en jelentkeztek az egyetemre. A lap azt is írja, pontosabb, ha nem a tavalyi évhez hasonlítjuk a számokat, mert a több új szak miatt idén összesen legfeljebb 125 hallgató nyerhet felvételt, míg tavaly legfeljebb 82. Mint írják, 2019-ben voltak hasonlóak a számok: akkor 128 felvételizőt vettek fel, és 2035-en felvételiztek. Ehhez képest most 42 százalékos lenne a visszaesés, ha a csaknem 1200 a jelentkezések számát mutatná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik