Kultúra

Lemond a viharos hátterű Damjanich utcai épületről a Freeszfe Egyesület

A szemeszter végével lemond a „politikai fronttá vált” Damjanich utcai épület nyílt pályázat útján nyert bérleti jogáról  a Freeszfe Egyesület, és tovább keresik azt a teret, ahol közösségi- és oktatási teret alakíthatnak ki, áll az Egyesület közleményében.

A továbbra is bázisdemokratikus keretek közt működő, autonóm, független közösség döntésének célja az SZFE 155 éves szellemiségéhez és hagyományaihoz méltó környezetet teremteni az alkotóműhelynek és a kezdetét vett munkának. Kiköltözésük a zeneiskola ügyének megoldását ugyan nem biztosíthatja, de közös reményeik szerint a növendékeket és mestereket övező támogatás kitartása eredményre vezet majd.

 

Az oktatás folyamatosságát biztosítani hivatott, valamint a vizsgaelőadások és vizsgafilmek elkészítéséről nagylelkű támogatókkal és különböző játszóhelyekkel megegyezett Várkonyi Alapítvány a szemeszter végét tűzte ki az eredetileg határozatlan idejű szerződés felbontására. Az egyesület ez idő alatt, a nyilvános pályázatában is körvonalazott tervek és víziók megvalósítására alkalmas, új helyszínt keres.

 

A Freeszfe Egyesület tagjai, oktatók és hallgatók, a Molnár Antal Zeneiskola vezetőségével folytatott egyeztetések alapján, velük közösen bíznak abban, hogy a politikai intermezzo, amelyről mindkét intézmény a sajtóból értesült, nem volt teljesen hiábavaló: kitartó társadalmi nyomás hatására a fenntartó tankerület és az önkormányzat az eddigieknél talán intenzívebben törekszik majd egy olyan konstrukció kialakítására, mely által a zeneiskola ügye rendeződhet

– áll az Egyesület közleményében.

Mint ismeretes, az SZFE modellváltása és a Vidnyánszky Attila vezette új kuratórium ellen tiltakozó hallgatók és az egyetemről távozó oktatók által létrehozott Freeszfe Egyesület a múlt héten vette át a nekik pályázati úton megítélt Damjanich utca 4. szám alatti épületet, melynek használati jogát kulturális központ létrehozására, kétmillió forintos havi bérleti díj ellenében nyerték el a VII. kerületi önkormányzattól, a kulcsokat is a polgármester, Niedermüller Péter adta át a hallgatók képviselőinek.

Kapcsolódó

Igen ám, de az épület sorsa ellen azonban már a megnyitó előtt politikai csörte indult, a kerület volt fideszes polgármestere, Bajkai István közleményben kelt ki a döntés ellen, mondván, az épületet a kerület korábbi vezetése a Molnár Antal Zeneiskolának újíttatta fel. A zeneiskola is megdöbbenésének adott hangot az épület sorsát illetően, a Freeszfe szintén, ők amiatt, mert állításuk szerint nem ismerték az épület előtörténetét, a zeneiskola igényét az ingatlanra. Azóta különböző sajtóorgánumok, köztük a 24.hu is igyekezett szétszálazni az épülettel kapcsolatos, ellentmondásos információkat. A Freeszfe fent közölt döntéséig azonban gyakorlatilag patthelyzet volt: az Egyesület, bár a zeneiskola iránti szolidaritásának adott hangot, már dolgozni is kezdett a Damjanich utca 4-ben, miközben az épületet státusza messze nem volt tisztázott. Azzal kapcsolatban ugyanis, hogy valóban a zeneiskolának ígérték-e az épületet, és hogy ennek van-e valami írásos, kényszerítő erejű nyoma, egymás után jelentek meg egymásnak ellentmondó állítások.

Az épület múlt heti megnyitója után Niedermüller Péter a 444-nek azt nyilatkozta, hogy az épületről az előző önkormányzat egy szerinte átláthatatlan és értelmezhetetlen megállapodást kötött, amelynek értelmében felújítják, majd átengedik az épületet az állami fenntartású zeneiskolának. Ugyanakkor egy nappal később, a Független Szabad Egyetem már azt írta a Facebookon, hogy a Damjanich utcai épületről „Niedermüller Péter megjegyezte: sem a korábbi, sem a jelenlegi kerületvezetés működése alatt nem született olyan határozat, amely szerint az épületben a Molnár Antal Zeneiskola fog működni.” Mivel a fentiek alapján ez a bizonyos határozat hol létezett, hol nem, megkérdeztük a VII. kerületi önkormányzatot, hogy tulajdonképpen létezik-e ez a bizonyos dokumentum, és az alábbi választ kaptuk:

A Damjanich utca 4. szám alatti épületbe egy korábbi elképzelés szerint a Molnár Antal Zeneiskola ÉS a Belső Pesti Tankerületi központ költözött volna. Ezt figyelembe véve indult meg a felújítás is. Olyan határozat azonban NINCS, amely kimondja, hogy az épületet át kell adni az iskolának, vagy az azt fenntartó Belső-Pesti Tankerületi Központnak

– írta lapunknak Kovács M. Veronika, a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője, aki szerint a Mandiner egy korábbi cikkében hivatkozott határozat egyedül arra vállal kötelezettséget, hogy a használati jog lejárta után elhelyezést talál a zeneiskolának. A zeneiskola máshogy látta a dolgot: Szemendri Gábor intézményvezető lapunknak küldött levelében közölte, az ingatlant a zeneiskolának ítélő határozat a birtokukban van.

Ugyanakkor azzal, hogy a Freeszfe lemond az épületről, ahogy azt az Egyesület fenti közlemény is megjegyzi, a zeneiskola helyzete még nem oldódik meg egy csapásra, az ingatlan ugyanis a VII. kerületé, a kerület pedig, amint azt Niedermüller elmondta, arra hivatkozva, hogy elvették tőlük a bevételeiket, nem engedheti meg magának, hogy lemondjon az épületért beszedhető havi kétmillió forintos bérleti díjról. A Molnár Antal Zeneiskola, illetve az azt fenntartó Belső-pesti Tankerületi Központ viszont, legalábbis a zeneiskola nyilatkozatai alapján nem tud bérleti díjat fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik