Kultúra

Egy kutató szerint hamisítvány az újonnan megtalált József Attila-vers

A múlt héten mi is megírtuk, hogy egy eddig ismeretlen József Attila-vers került elő: az Edit című nyolcsoros egy négy lapból álló notesztöredéken rejtőzött, és szoros kapcsolatot mutat a költő Számvetés című versével – jelentette ki Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész. A kézirat az Antikvárium.hu árverésére került, és megosztotta az irodalomtörténészeket, hiszen többen megkérdőjelezték, versnek nevezhető-e a szöveg, viszont a kézirat hitelességét illetően nem voltak kétségeik.

Kapcsolódó
Eddig ismeretlen József Attila-vers bukkant fel
Az Edit című, nyolcsoros vers egy négy lapból álló notesztöredéken rejtőzött évtizedekig.

Sárközi Éva a prae.hu-n megjelent írásában azonban nemcsak azt kérdőjelezi meg, hogy verssel állnánk szemben, de azt is írja, hogy „a kézirat nem József Attila autográfja”, azaz „a rajta lévő írás – tartalmi és formai kizáró okok miatt – biztosan nem a költőé”. A szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy aki a kéziratot készítette, „tanulmányozta József Attila írását és jó kézügyességgel rendelkezik”.

Bíró-Balogh Tamás a Telexnek azt mondta, megdöbbent a cikken:

Sajnálom a kialakult helyzetet, ugyanakkor mélységesen megdöbbent az a szakmai hozzáállás, amivel egyesek a kézirat eredetiségét cáfolni igyekeznek, anélkül, hogy az eredeti dokumentum akárcsak egy percre is a kezükben lett volna. Hasonló helyzetekben ez a kutatói minimum – ahogy Tverdota György is írja –, enélkül cáfolni valamit a legteljesebb szakmaiatlanság. Az erre az alapvető szakmai hibára épülő vélekedést közzétenni pedig a közvélemény tudatos félrevezetése.

Az időközben megkezdődött árverés jelenleg 2.300.200 forintnál tart, és még kilenc napig lehet a kéziratra licitálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik