Kultúra

Eddig ismeretlen József Attila-vers bukkant fel

Tizenhét év után új, eddig ismeretlen József Attila-vers került elő: az Edit című, nyolcsoros vers egy négy lapból álló notesztöredéken rejtőzött, és szoros kapcsolatot mutat a költő Számvetés című versével – írja Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténészre hivatkozva a Telex. A kézirat az Antikvárium.hu februári árverésén vásárolható majd meg, és így hangzik:

Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.

A versről azt is tudjuk, hogy Budapesten írta a költő, 1935. március 8-án, és ha minden igaz, ez volt József Attila első verse Gyömrői Edithez, egyik reménytelen nagy szerelméhez. Fontos adalék továbbá, hogy szervesen kapcsolódik a költő Számvetés című verséhez is.

Bíró-Balogh a Telexnek azt nyilatkozta, a kézirat egy lefoglalási jegyzőkönyvvel együtt került elő. Az eredeti tulajdonosa a zsidó származású, bár kikeresztelkedett Barta István volt, aki József Attila jó barátjának számított, a költő több kéziratot is adott neki. Az irodalomtörténész szerint nagyon ritka, hogy még ismeretlen József Attila-vers kerüljön elő, utoljára 2004-ben történt ilyen, akkor az ugyancsak árverés keretében került a szegedi Móra Ferenc Múzeumhoz.

Ajánlott videó