Kultúra

A Molnár Antal Zeneiskola megdöbbent, hogy a Freeszfe Egyesület kapta meg a Damjanich utcai épületet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A kerület vezetése ugyanakkor máshogy látja a helyzetet.

Az SZFE-ről távozott oktatók által alapított Freeszfe Egyesület tegnap ünnepélyes hangulatban átadott új központja körül érdekellentétek és politikai csaták kezdenek kibontakozni. A Damjanich utca 4. alatti épületet ugyanis a VII. kerületi önkormányzat az Egyesület mögött álló Várkonyi Zoltán Alapítványra bízta, mégpedig a kerület által kiírt pályázat eredményeképpen.

Kapcsolódó
Ilyen lesz a FreeSZFE Egyesület kulturális központja
A FreeSZFE Egyesület megmutatta új, hetedik kerületi kulturális központját, ami valamelyest a régi SZFE utódja lehet.

A hírre már tegnap reagált a fideszes Bajkai István, brutális balliberális erőszaknak nevezve azt, hogy az épületet a Freeszfe Egyesület kapta meg, azt ugyanis, mint írja, a kerület előző, fideszes vezetése a Molnár Antal Zeneiskola számára újíttatta fel. Ma a zeneiskola intézményvezetője, Szemendri Gábor közleményben fejezte ki csalódottságát a VII. kerületi önkormányzat döntése miatt.

A VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola vezetősége, tanári kara, szülői munkaközössége és mintegy 600 tanulója megdöbbenve és elkeseredve vettük tudomásul, hogy a tegnapi napon az Erzsébetvárosi Önkormányzat a tulajdonában álló Damjanich u. 4. szám alatti ingatlant előzetes értesítés nélkül a Várkonyi Zoltán Alapítvány részére adta át használatra.

 

Megdöbbenésünk oka, hogy az épületet 2019-ben kimondottan a zeneiskola számára, zeneoktatási tevékenységre alkalmassá téve újíttatta fel az akkori önkormányzat.

 

Az épület felújítása bár 2019-ben elkészült, azt az önkormányzat a mai napig nem adta át a zeneiskola részére, és tegnap óta minden reményünket elvesztettük, hogy a kimondottan részünkre felújított épületben nagy múltú zeneiskolánk, mely a kerület legnagyobb létszámú, mintegy 600 gyermeket oktató nevelési intézménye, méltó székhelyre találjon. Iskolánk ugyanis évek óta saját épület nélkül, bérházi lakásokban és nyolc különböző telephelyen kénytelen megoldani a legfiatalabbak zenei nevelését, sokszor méltatlan körülmények között.

 

Reméljük, hogy a kerület vezetése legalább annyira szívén viseli saját kerületi polgárainak zenei nevelését, mint a független színházi oktatás ügyét, és méltó megoldást kínál a zeneiskola tarthatatlan helyzetére.

Ugyanakkor a 444.hu kérdésére Niedermüller Péter, a kerület DK-s polgármestere elmondta, hogy az épülettel kapcsolatos pályázatra a zeneiskola nem is jelentkezett. Arról, hogy az épületet a zeneiskolának „ígérte” a korábbi vezetés, azt mondta: az erről szóló megállapodás átláthatatlan és értelmezhetetlen, és arról szól, hogy felújítás után átengedik a zeneiskolának, ami egyébként nem kerületi, hanem állami fenntartásban van.

Mi azt gondoltuk, hogy ez nem így működik. Egy olyan ingatlant, ami jelentős bevételt képes termelni, ki kell írnunk nyilvános pályázatra. A zeneiskola is pályázhatott volna, de nem tette meg. Nemrég tárgyaltam a tankerület új vezetőjével, és neki is elmondtam: az önkormányzat örömmel segít abban, hogy találjunk a zeneiskola számára egy új otthont. Arra kértem őket, határozzák meg, milyen paramétereknek kell megfelelnie az épületnek és ezek ismeretében mi is keresünk egy önkormányzati ingatlant, amit egy jó pályázati anyaggal el lehet nyerni

– mondta a lapnak Niedermüller.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik