Kultúra

Ilyen lesz a FreeSZFE Egyesület kulturális központja

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Mint arról beszámoltunk, az SZFE modellváltását ellenző egykori oktatókból frissen megalakult FreeSZFE Egyesület a hetedik kerületi Damjanich utca 4. szám alá költözik be, ahol terveik szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre.

Kapcsolódó
Kulturális központot nyitnak a VII. kerületben az SZFE-ről távozó oktatók
Annyi támogatást kaptak, hogy hosszú távon is tudják majd működtetni.

Az intézményt ma délután meg is nyitották, a megnyitóig FreeSZFE-maszkos ollóvivők láncolatban vitték el az ollót, amellyel Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere átvágta a központ felavatását jelző szalagot. Niedermüller az eseményen megemlékezett az Ódry Színpad az előző napokban történt búcsúztatásáról, ahonnan, mint fogalmazott, a kormány elűzte a hallgatókat.

Farkas Norbert / 24.hu

Az, ami az utóbbi hónapokban a Színházművészeti Egyetem körül történt, az a magyar kulturális élet egyik legnagyobb szégyene. Ugyanakkor ma egy másik napra ébredtünk, (…) és itt állunk a Damjaich utca 4-nél, amiről azt reméljük, hogy egy ugyanolyan kreatív és innovatív központja lesz a magyar művészetnek, kultúrának, színházművészetnek, mint ami a régi Színházművészeti Egyetem volt

– mondta el Niedermüller, majd az alkotás szabadságának fontosságáról beszélt, és az önkormányzat nevében megígérte, hogy mindenben segíteni fogja a központot. Cserébe pedig azt kérte, hogy a  hallgatók éljenek a lehetőséggel, és segítsenek megújítani a kerületet. Majd átvágta az épület ajtaját lezáró szalagokat, és átadta az intézmény kulcsát a hallgatók képviselőinek. A hallgatók végül ott a helyszínen felfestették az egyesület cégérét.

Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik