Kultúra

Szarka Gábor az SZFE-ügyről: Nem vettünk el semmit a diákoktól, csak adtunk

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról csütörtök este Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem ősszel kinevezett kancellárja, hogy az egyetem modellváltása sikeres volt. Elmondása szerint bár vesztettek a blokád miatt egy másfél hónapot, de az elmúlt nagyjából két hónapban az egyetem vezetése a kuratórium támogatásával óriási átalakítást hajtott végre, többek között a lepusztult, rossz állapotban lévő épületek és elavult technika állapotán.

Arra a kérdésre, hogy Ascher Tamásék korábban nem örültek volna annak, ha valaki felújítja az SZFE Vas utcai épületét az elmúlt években, Szarka azt válaszolta,

ők voltak helyzetben, nekik kellett volna megtenniük.

A műsorvezető Rónai Egon közbevetésére, miszerint Ascherék nem kaptak támogatást, míg Szarkáéék igen, utóbbi szerint az lett volna a megoldás, ha az egyetem volt rektora vesz két doboz festéket és maga veszi kézbe az ügyet.

Szóba került az is, nyertesei-e a diákok a modellváltásnak, melyről Szarka úgy nyilatkozott,

nem vettünk el tőlük semmit, csak adtunk.

Hozzátette, a mester és tanítvány nem bontották meg és nem távozott olyan sok tanár. Szerinte az első körben felmondott oktatók meg se hallgatták Vidnyánszky Attila milyen célokkal érkezett.

Hogy érvényes-e a diákok őszi féléve, melyről itt írtunk bővebben, arról Szarka némileg homályosan fogalmazott. A hallgatói Neptun rendszerből eltűntek az osztályzatok januárban, de a kancellár kijelentéséből nem derült ki egyértelműen, minden visszakerül-e a februárban kezdődő új félév elején vagy sem. Az viszont kiderült, hogy az intézetvezető dönt arról, mit vezetnek vissza a rendszerbe és mit nem. A tanár hozza az igazolást, ami ha valid, elfogadják az őket, mondta.

Nem töröltünk a Neptunból, technikai átvezetés történt ebben az időszakban” – magyarázta a kancellár, és azt is elárulta, hogy októberig hat darab érdemjegy szerepelt a rendszerben. Február 22-ln pedig keződik egy «szokványos félév»

– fogalmazott.

Szóba kerültek a nemrég bejelentett új oktatók is- Ezzel kapcsolatban Szarka elmondta, nehéz új oktatókat találni, de találtak. Szerinte Koltai Lajos neve elég arra, hogy megmutassák, milyen minőséget akarnak képviselni. Arra, hogy miért olyanok kerültek ilyen pozícióba, akiknek eddig nem volt hasonló tapasztalata, Szarka azt válaszolta, hogy eddig nem kaptak oktatói lehetőséget az érintettek.

Kapcsolódó
További nevek derültek ki az SZFE új oktatói közül
Az egyetem új vezetése bejelentette az osztályfőnököket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik