Kultúra

További nevek derültek ki az SZFE új oktatói közül

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Megírtuk korábban, hogy Koltai Lajos (ő a filmrendező művész mesterképző osztályvezetője lesz), András Ferenc és Barlay Tamás is oktat majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem következő félévében, az intézmény pedig csütörtökön további neveket jelentett be az MTI-nek.

Kapcsolódó
SZFE: Az MTVA vallási műsorainak készítője is osztályt indít
Nyilvánosságra került, kik vezethetik az új filmrendező osztályokat.

Az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője, Sára Balázs által felkért osztályfőnökök az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 6-12 fős hallgatói létszámmal tervezik. A filmrendező osztályt vezető András Ferencet teendőinek ellátásában Soós Péter rendező segíti majd, aki többek között a Jóban rosszban, a Hacktion, a Tűzvonalban és a Korhatáros szerelem tévésorozatok rendezője.

Kapcsolódó
Vidnyánszky Attila is osztályt indít jövőre az SZFE-n
Érkezik még Kiss-B. Attila, az Operettszínház főigazgatója is.

Az alapképzésen részt vevő operatőrhallgatók osztályfőnöke Sára Balázs lesz, aki többek között az És mégis, a Törvénytelen és A vád című filmek operatőre és korábban a Duna Televízió, jelenleg az MTVA vezető operatőre. Az operatőr művész mesterképző osztályfőnöke Vecsernyés János Balázs Béla-díjas operatőr lesz, aki egyebek mellett a Gaudiopolis, az Éjszaka, az Üvegtigris 2., valamint a Szabadság, szerelem és a Zuhanórepülés című filmek operatőre volt.

A filmíró osztályt Fonyódi Tibor regény- és forgatókönyvíró, az Utolsó rapszódia, a Kincsem és a Feltaláló című filmek forgatókönyvírója, valamint Bán János író, a tizenegy kötetes Hunyadi című regényciklus szerzője, az M5 televízió csatornaigazgatója vezeti majd. A filmvágó osztály vezető tanára Koncz Gabriella Balázs Béla-díjas vágó lesz, akit munkájában Komár István vágó támogat. A gyártásszervező osztályt Hábermann Jenő producer vezeti majd, akinek a nevéhez többek között A hídember, a Felhő a Gangesz felett, valamint Az ajtó című filmek fűződnek. A televíziós műsorkészítő osztályt Erhardt Ágoston, az MTVA kiemelt szerkesztője fogja vezetni. A látványtervező művész mesterképzés osztályfőnökei Esztán Mónika és Pálfi Szabolcs látványtervezők lesznek.

Az egyetem átalakítása ellen több mint fél éve tiltakozó tanulói és tanítói Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre. Céljuk az, hogy demokratikus keretek közé mentsék át a Színház- és Filmművészeti Egyetem 155 éves szellemiségét, valamint, hogy az általuk el nem ismert kuratórium vezette intézmény kötelékeit elhagyó oktatók és hallgatóik közös munkája zavartalanul folytatódhasson, de egy autonóm alkotóközösség kibontakoztatásának is teret terveznek adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik