Kultúra

Az új vezetés lenullázná az SZFE-s hallgatók őszi kreditjeit

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az SZFE oktatói és osztályfőnökei az egyetem új vezetésének egy olyan tervéről értesültek, melynek értelmében a hallgatók őszi félévének kreditjeit lenullázzák és átviszik a tavaszi félévre, melynek révén gyakorlatilag egyszerre lenne érvényes és érvénytelen az őszi félévben végzett munka. A tervről a HVG szerzett tudomást, úgy tudják, erről az osztályfőnökök egyeztettek, és a Minőségbiztosítási Tanács ülésén is szó esett a dologról, az erről szóló jegyzőkönyv el is jutott a laphoz.

nem tudjuk elfogadni az érvényesítés adminisztrálásának tervét, mely szerint az őszi szemesztert nulla kredittel zárják le 2021. január 8-án, majd az ősszel elvégzett őszi szemesztert a tavaszi szemeszterben, azzal párhuzamosan könyvelnék el a Neptun-rendszerben

– áll a Minőségbiztosítási Tanács ülésének jegyzőkönyvében. A Tanács nyugtalanítónak tartja a csúsztatott könyvelésről szóló ötletet, az ugyanis nemcsak nem a valós eseményeket mutatná, de ellehetetlenítené az ösztöndíjak kiszámítását, ahhoz ugyanis szükséges látni, hogy hány megszerzett kreditje van a hallgatóknak. Emellett az is kérdés, hogy hogyan nézne ki egy ilyen esetben a tandíjak és a diákhitelek számítása.

Az új vezetés azzal érvel, hogy azért nem lehet a hagyományos módon január végén félévet zárni, mert a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila novemberben betiltotta az oktatást az egyetemen. Igen ám, de ezt a döntést a Fővárosi Törvényszék decemberben visszamenőleg törvényen kívül helyezte ezt, az ugyanis szembemegy az oktatási törvénnyel. A Tanács azt is kiemeli: a Neptunban nem lehet visszamenőleges bejegyzéseket végezni, hisz a rendszer, épp a törvényesség biztosításának érdekében mindent időpecséttel lát el.

Az sem világos, hogy mi lesz az önköltséges hallgatókkal: még novemberben, amikor először akarták betiltani az oktatást az SZFE-n, az önköltséges hallgatók arról kaptak tájékoztatást, hogy nem kell költségtérítést fizetniük a félévre, az új kinevezett rektorhelyettes Zalán János január 12-én viszont arról írt a hallgatóknak küldött levelében, hogy az őszi félévre be nem fizetett tandíjat három napon belül be kell fizetniük, ami pedig érvényes őszi félévet feltételez. Ám a káoszt fokozza, hogy míg az önköltséges hallgatóktól elkérik az őszi tandíjat, addig az állami támogatással tanuló hallgatóknak azt írja a levél, hogy az őszi félév nem számít bele az ingyenesen elhasználható féléveikbe, ami, ugye, érvénytelen félévet feltételez. Tehát jelenleg gyakorlatilag ott tart az ügy, hogy a krediteket elvennék mindenkitől, miközben a félév érvényesnek számítana a költségtérítéses, érvénytelennek az államilag finanszírozott hallgatóknak. Ez a január 12-i levél egy február 1. és 19. között zajló őszi félévi pótlást is emleget, ám ezt sem az oktatók, sem a hallgatók nem értik, minthogy a kurzusok egy-két kivételtől eltekintve meg voltak tartva. A HVG kiemeli azt is: egyelőre az sem egyértelmű, hogy ha a félévi kurzusok teljesítését el is ismerik, mi lesz a vizsgákkal, azokat vajon érvényesnek tekintik-e, vagy vizsgakurzusokat írnak majd ki. Az adminisztrációval való zsonglőrködés annál is inkább nyugtalanítja az egyetemi polgárságot, minthogy az új vezetőség minden létező fórumon szidalmazza a tiltakozásban részt vevőket és az egyetem régi munkaközösségét.

Mint ismeretes, az SZFE-t vezető új alapítvány kuratóriuma jó ideje próbálja érvényteleníteni a hallgatók őszi félévét az egyetemfoglalás miatt, annak ellenére is, hogy az oktatók hangsúlyozták, az oktatásban nem okozott fennakadást a blokád, még a vezetés szabotázsakciói, internet- és áramlekapcsolás, a hallgatók Neptunból kizárása és teremlezárások ellenére sem, minden kurzus és tanóra meg volt tartva, erről pedig dokumentációk is készültek. A napokban felmondott Fullajtár Andrea, aki szintén osztályfőnök volt, és kiemelte, hogy kész bíróságon bizonyítani, hogy az osztályának a féléve érvényes.

Kapcsolódó
Fullajtár Andrea is felmondott az SZFE-n
Ebben a rendszerben nem tud részt venni.

Az egyetem oktatói novemberben azt is többször hangsúlyozták, hogy egyébként az oktatási törvény nem teszi lehetővé teljes egyetemi félévek érvénytelenítését, ezt azóta a Fővárosi Törvényszék döntése is alátámasztotta. Ezzel együtt a HVG-nek nyilatkozó SZFE-s hallgatók és oktatók máig nem kaptak arról hivatalos dokumentumot, hogy az új vezetés érvényesnek tekinti-e az őszi félévet. A napokban ráadásul felröppent a hír az egyetem épületeinek bezárásáról, a hallgatók szétszórásáról, de a híreszteléseken túl hivatalos információt sem az oktatók, sem hallgatók nem kaptak arról, hogy hol fog folytatódni az oktatás, vagy hol laknak majd a kollégista hallgatók a tavaszi félévben, ami mindössze két hét múlva kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik