Kultúra

SZFE: Visszakapja az egyház az Ódry Színpad épületét

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Az új vezetőség terveinek értelmében az eredeti tulajdonoshoz, a Magyarországi Református Egyházhoz kerülne vissza az a Vas utcai épület, amely az Ódry Színpadnak is otthont ad, írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma és az egyház vezetői már tárgyalnak, az SZFE kommunikációs vezetése pedig meg is erősítette az értesülést, hozzátéve, ez egyelőre még csak egy szándék a kuratórium részéről. Ez csak az egyik az egyetem Vas utcai épületei közül, ám mivel itt van a házi színpadként, illetve külső előadások befogadójaként is működő Ódry Színpad, így az épület sorsa nem mellékes.

A Vas utca 2/C házszám alatt álló épületet 1943-ban, a Horthy-korszakban adták át, és eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének új székháza volt, amely az első itthoni cserkészcsapatot is megalapította. Az épültet aztán ’50-ben államosították, a jelenlegi kamaraszínházi formában pedig ’59 februárjában nyitott meg, azóta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonában van. Emellett pedig az őszi egyetemfoglalás szimbóluma, valamint az SZFE történelmének ikonikus, pótolhatatlan helyszíne – erről nemrég Upor László egykori rektorhelyettes is beszélt.

Az SZFE HÖK az épületek felszámolásáról szóló hírekkel kapcsolatban egyelőre nem állt a nyilvánosság elé, de egy hallgató, Antal Bálint interjút adott a Klubrádiónak, és elmondta, hogy bár egyértelmű, hogy a hallgatók szétszórásával az egységüket akarják megtörni, az ellenállás nem fog megszűnni emiatt. Az egyetem tavaszi féléve hamarosan kezdődik, de egyelőre sem az új játszóhelyről, sem az új kollégiumról nem kaptak tájékoztatást a hallgatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik