Kultúra

SZFE: A dolgozók sztrájkja folytatódik, a kuratórium fejezze be a károkozást

A Sztrájkbizottság szerint nemcsak az egyetemi autonómiánk, hanem az egyetemi oktatás is végveszélyben van.

Az SZFE oktatói folytatják az ötven napja elkezdett sztrájkot, melyet idő közben a bíróság több alkalommal (először nem, de aztán másodfokon, majd újra elsőfokon) is jogszerűnek ítélt, elutasítva az új kuratórium keresetét – jelentette be a Színház-és Filmművészeti Egyetem Sztrájkbizottsága mai sajtótájékoztatóján. A sztrájkoló oktatók hangsúlyozzák:

Az SZFE új vezetésének képtelen és alaptalan állításával ellentétben a félév érvényes, a tanórákat továbbra is megtartjuk, a járványügyi intézkedéseknek megfelelően online Zoom-konferenciák formájában.

Hozzátették azt is, hogy egyébként hasonló félév-érvénytelenítésre nem volt példa a modern magyar felsőoktatás történetében, minthogy érvényteleníteni legfeljebb a hallgatók által felvett, nem teljesített tárgyakat lehet, egy teljes félévet egy egyetem összes hallgatójára nem, az Oktatási Hivatal pedig máig nem erősítette meg a kancellár levelében foglalt intézkedéseket a félév törléséről. Az SZFE Sztrájkbizottság felhívja a közvélemény figyelmét, hogy

már nemcsak az egyetemi autonómiánk, hanem az egyetemi oktatás is végveszélyben van!

Az oktatók követelései között szerepel, hogy visszakapják a Neptun-rendszerhez a hozzáféréseket, hogy  állítsák vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit, főként a munkaszervezet kialakításával és a művészeti munka szakmai szabadságával kapcsolatban.

Elhangzott az is, hogy az oktatók tudomása szerint Szarka Gábor kancellár jelenleg is benn ül a Vas utcai irodában, egy üres épületben, a dolgozókkal tartanak megbeszéléseket, tájékoztatókat a bevezetni tervezett változásokról, a sztrájkoló oktatókkal ugyanakkor csak levélben érintkeznek, a legutóbbi ilyen a félév érvénytelenítéséről szóló levél volt. Az egyetem egyébként zárva van, a parkolókba az oktatók nem tudnak beállni, portaszolgálat van, a hallgatók is csak engedéllyel mehetnek be a kollégiumban hagyott holmijaikért.

A Sztrájkbizottság közleményének teljes szövege itt olvasható:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Sztrájkbizottságának közleménye

1. Felszólítjuk a fenntartót és a munkáltatót, hogy fejezzék be a károkozást és a hallgatói szerződések megsértését, ennek érdekében állítsák vissza az oktatók elektronikus oktatási, vizsgáztatási és adminisztrációs felületekhez (a Neptun rendszerhez) való hozzáférését.

 

2. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit – különös tekintettel a munkáltató munkaszervezetének kialakítására és az Mt. 20. § (1) bek. szerinti munkáltatói jogkör gyakorlás rendjének meghatározására – valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.

 

3. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa (illetve az SZFE annak adott szakmai egysége, illetve az oktató) határozhassa meg.

 

4. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki (pl. oktatási vagy alkotó egységek létrehozása – átalakítása, megszüntetése – és SZMSZ megalkotása).

 

5. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson, mindezt átlátható és demokratikus eljárásban, pályázatban előre meghatározott szempontok alapján.

 

6. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.

 

7. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik